A büntetőpárbajok titkai: cseh sikeresség és balra rúgás előny

Szombaton veszi kezdetét a futball-Európa-bajnokság egyenes kieséses szakasza, ahol a Svájc-Olaszország és a Németország-Dánia mérkőzésekkel indulnak a nyolcaddöntők. Ezzel egyidőben érdemes megvizsgálni a tizenegyespárbajokat, amelyek a labdarúgás egyik legnagyobb pszichológiai kihívását jelentik.

A büntetőpárbajok intézménye az 1970-es évek előtt nem létezett, a döntetlen mérkőzéseket újrajátszották vagy sorsolással döntötték el a győztest. Az 1968-as Európa-bajnokság olasz-szovjet elődöntőjében például pénzfeldobással jutottak tovább az olaszok. A büntetőpárbaj ötletét Karl Wald német játékvezető és Joszef Dagan, az Izraeli Labdarúgó-szövetség korábbi főtitkára vetette fel, amit 1970-ben fogadott el a FIFA Szabályalkotó Testülete (IFAB), és bekerült a szabálykönyvbe. Az első nagy nemzetközi torna, amely büntetőpárbajban dőlt el, az 1976-os Európa-bajnokság volt, ahol Antonín Panenka történelmi tizenegyesével a csehszlovákok győztek az NSZK ellen.

Az Európa-bajnokságok történetében eddig 22 tizenegyespárbajt rendeztek, 232 rúgásból 178 lett gól, ami 76,72 százalékos sikerességet jelent. A BBC Sport és az Opta elemzése szerint a balra lőtt büntetők 82 százalékát értékesítették, míg a jobbra és középre lőtt tizenegyeseknél ez az arány 73, illetve 72 százalék. A védők és a csatárok 79 százalékos sikerességgel rúgnak gólt, a középpályások 75 százalékkal, míg a kapusok - bár a minta kicsi - 100 százalékos sikerességet mutatnak. A legnagyobb valószínűséggel a nyolcadik rúgók hibáznak.

Az angol válogatott öt büntetőpárbajból csak egyszer nyert, a spanyolok és az olaszok viszont 6, illetve 7 párbajból 4-szer jutottak tovább. A csehek (csehszlovákok) minden büntetőpárbajukat megnyerték, és minden tizenegyesüket értékesítették, míg a törökök is 100 százalékos sikeraránnyal rendelkeznek, de csak egy párbajban vettek részt. A portugálok és a németek 3-ból 2-szer, a franciák és a svájciak 3-ból 1-szer, a hollandok pedig 4-ből 1-szer nyertek büntetőpárbajt az Európa-bajnokságokon.

A mezőnyjátékosok közül ketten vettek részt három párbajban, az olasz Leonardo Bonuccinak 3-ból 2 a mérlege, ahogyan Fabian Schär-nek is, aki Sommerhez hasonlóan az idei Eb-n is alapembere a svájci csapatnak. 19 olyan játékos van, aki kettőből kettő büntetőt lőtt be az Európa-bajnokságon tizenegypárbajaiban, köztük olyan klasszisok, mint Cristiano Ronaldo vagy Robert Lewandowski.

1992 óta minden Európa-bajnokságon láthattunk büntetőpárbajt, a legtöbbet az 1996-os és a 2021-es kontinensviadalon, szám szerint négyet. A legnagyobb valószínűséggel a negyeddöntők jutnak el szétlövésig (az esetek 36 százalékában), míg döntőben mindössze két büntetőpárbajt rendeztek, 1976-ban és legutóbb, 2021-ben.