Afrika poklát is megjárta az idegenlégióval: börtön elől menekült az elit egységbe Ludo

Három éve szabadult a szlovák börtönből az a felvidéki férfi, aki húsz évvel korábban keveredett egy csalási ügybe, és nem várta meg a nyomozás és a bírósági eljárás végét, hanem az idegenlégióig menekült.

Maquet Ludovic úgy gondolta, hogy az idő megold mindent, és amíg a seregben szolgál, az ügyet mindenki elfelejti. Nem számolt azonban azzal, hogy Szlovákiában nincs elévülés. Mikor 19 év után leszerelt és civilként elhagyta a légiót, Görögországban egy hotelban letartóztatták.

- Magánfuvarozóként jártam Európát a kilencvenes évek elején, így keveredtem bele egy csalási ügybe - mesélte Ludo Hajdú Péter stúdiójában, a Frizbi adásának felvételén. A zűrös ügy részleteiről nem árult el többet, csak hogy 1993-ban száz napot töltött előzetesben, később 4 év börtönt kapott volna, de ő már úton volt a légióba.

Németországon keresztül Franciaországba ment, ahol délelőtt fél 12-kor kopogtatott az idegenlégió kapuján. - Senkit nem érdekel, van-e katonai előképzettséged, milyen nyelven beszélsz, csak azt kérdezték, hogy miért akarok beállni a légióba. "Problem police" - mondtam.

A légióban kemény kiképzés várt rá, és öt évig nem lakhatott a laktanyán kívül. Jugoszláviában az ENSZ és az IFOR tagjaként szolgált, de bevetésre nem küldték. Csádban a légiósok élete látszólag nyugodt volt, de feszültséggel teli. - Tíz napig jártuk a terepet, esténként letáboroztunk, a földön aludtunk, szúnyoghálóval védtük magunkat.

A Közép-Afrikai Köztársaságban azonban lázadás tört ki, és egyik társát hátba lőtték. - Láttam, milyen, amikor lő egy tank és egy helikopter. Nem lőhettünk le senkit, aki nem támadt ránk, de ha gépágyúval lőnek rád, muszáj lőni.

Elefántcsontparton a legvéresebb bevetésen vett részt, ahol a választást vesztett elnök nem adta át a hatalmat, és a régi elnököt védő angolai zsoldosok az életüket adták érte.

Ludo 19 év után szerelt le, a tengerentúlon talált munkát és feleséget. Egy orosz milliárdos magánszigetén dolgozott biztonsági vezetőként, majd Görögországban letartóztatták a régi csalási ügy miatt. - Akkor követtem el a hibát, amikor le akartam mondani a szlovák állampolgárságomról.

Egy görögországi börtönben töltött fél évet, majd kiadták Szlovákiának. Másfél évet töltött a rácsok mögött, a bíróság 1 év felfüggesztett börtönre ítélte. A bíró megjegyezte, hogy tanították neki az egyetemen a légiós esetét: a hatóságok mindent tudtak Ludóról, de nem tehettek semmit, amíg a légió védte.

A férfi jelenleg Dunaszerdahelyen él, logisztikai szakemberként újra autóval járja Európát. A seregbe már nem menne vissza, csak Korzikára van honvágya, de beteg húga miatt nem hagyhatja el otthonát.