A WHO figyelmeztetése: globális egészségügyi válság fenyeget

A fizikai inaktivitás miatt világszerte közel 1,8 milliárd felnőtt szembesülhet súlyos egészségügyi problémákkal, mint például rák, stroke, demencia és cukorbetegség, és a helyzet egyre romlik – hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése.

A WHO friss tanulmánya szerint 2010 és 2022 között a fizikai inaktivitás világszerte mintegy öt százalékkal emelkedett. A felnőtt lakosság közel egyharmada, pontosabban 31 százaléka nem végez elegendő testmozgást, ami jelentős növekedés a 2000-es évek 23 százalékához és a 2010-es évek 26 százalékához képest. A szakértők előrejelzése szerint, ha a jelenlegi tendencia nem változik, 2030-ra a világ felnőtt lakosságának 35 százaléka fogja elhanyagolni a testmozgást.

A kutatások kimutatták, hogy a mozgásszegény életmód növeli többek között a szívbetegségek, stroke, 2-es típusú diabétesz, demencia, valamint a mell- és bélrák kialakulásának kockázatát. A The Lancet Global Health folyóiratban közzétett tanulmány rámutatott, hogy a nők körében még súlyosabb a helyzet, hiszen a keveset mozgó nők aránya 34 százalék, míg a férfiaké 29 százalék.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint az eredmények rávilágítanak arra az elvesztegetett lehetőségre, amelyet a fizikai aktivitás nyújthatna a rák, a szívbetegségek megelőzésében és a mentális jólét terén. A főigazgató hangsúlyozta, hogy meg kell újítani a fizikai aktivitás melletti elkötelezettséget, és növelni kell az ezzel kapcsolatos finanszírozást. A WHO ajánlása alapján a felnőtteknek hetente 150 perc mérsékelt intenzitású, vagy 75 perc erőteljes intenzitású fizikai mozgásra lenne szükségük. A mérsékelt intenzitású testgyakorlatok közé tartozik az óránként hat kilométeres vagy ennél gyorsabb tempójú gyaloglás, az erőteljes takarítás, például ablakmosás és felmosás, az óránként 16-19 kilométeres sebességű kerékpározás vagy a tollaslabdázás. Az erőteljes intenzitású mozgások közé sorolják a hegymászást, az óránként 10 kilométeres vagy nagyobb sebességű futást, a gyors biciklizést, a futballt, kosarazást vagy a teniszt.

A 163 ország és terület adatait és becsléseit elemző új tanulmány megállapította, hogy a 60 év felettiek kevésbé aktívak a fiatalabbaknál. Továbbá az is kiderült, hogy miközben a magas jövedelmű nyugati országokban csökkenőben van az inaktivitás aránya, és 2022-ben a felnőtt lakosság 28 százaléka mozgott keveset, még ezek az országok is elmaradnak az évtized végére kitűzött céltól, amely a fizikai inaktivitás 15 százalékos csökkentése volt 2010 és 2030 között. Rudiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója a mindenki számára hozzáférhető, anyagilag megengedhető és élvezetes fizikai aktivitás biztosítását szorgalmazta a népesség egészségének megőrzése érdekében.