"Jó buli a befőzés" - Endrei Judit szerint megéri

A nyár nem csupán a vakációk, a strandolások és a kellemes időjárás ideje, hanem a befőzésé is. Endrei Judit elmondása szerint a befőzés kortól függetlenül menő dolog, amit bárki képes otthon elkészíteni.

Endrei Judit gyermekkorában falun élt, ahol a befőzés természetes része volt az életnek, különösen mivel akkoriban a boltokban nem volt akkora választék. Később, amikor a gyerekei születtek, ő is elkezdett cseresznyét, meggyet, őszi- és sárgabarackot tenni el.

A saját befőtt előnye, hogy pontosan tudjuk, mi van benne, és mi nincs. Endrei számára fontos volt, hogy tartósítószer nélkül készüljenek a befőttek, és csak az ajánlott cukormennyiség egyötödét használta fel.

Manapság is folytatja a befőzést, amely közös programként szolgál a húgával, még a rekkenő hőségben is. Olykor húsz-harminc-negyven kiló gyümölcsöt is feldolgoznak, ami néha kalandos is tud lenni. Például amikor a kertjében lévő fügefáról kellett leszedni a termést, ami darazsak miatt kihívást jelentett.

Endrei szerint anyagilag talán már nem jön ki jobban a befőzéssel a mai gyümölcsárak mellett, de mégis megéri nekiveselkedni. Hiszen a házi ízek összehasonlíthatatlanok, és az ember a legjobban azt az ételt ismeri, amit maga készít.

A befőzés szeretetét egyelőre a házi lekvár szeretetére korlátozva adta tovább lányainak, akik még nem befőznek. Endrei Judit úgy véli, amikor lányai saját családot alapítanak, rájönnek majd, hogy a saját befőtt mindennél finomabb.