Az élelmiszerek csomagolásán is figyelmeztető feliratok jelenhetnek meg

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek, és gyakran alacsony a tápértékük. Szakértők szerint a dohánytermékekhez hasonló figyelemfelkeltő üzenetekkel és a reklámozásuk betiltásával lehetne javítani a helyzeten.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) világszerte háttérbe szorítják az egészséges táplálkozást, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték áll rendelkezésre az általuk okozott kockázatokról. Táplálkozástudományi szakemberek szerint csak dohánytermékekhez hasonló figyelmeztetéssel lenne szabad kikerülniük a boltok polcaira.

Carlos Monteiro, a São Paulo-i Egyetem professzora hangsúlyozza, hogy az UPF-ek egyre nagyobb veszélyt jelentenek mind a gyermekekre, mind a felnőttekre. Az UPF-ek növelik a krónikus betegségek kockázatát, és hozzájárulnak az étrend minőségének romlásához, valamint az elhízás és más táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség világjárvánnyá válásához.

A mindennapi étkezésünk részét képező számos UPF közé tartozik a gabonapehely, fehérjeszeletek, szénsavas üdítők, készételek és a gyorséttermi verziók. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az átlagos étrend több mint felét ultrafeldolgozott élelmiszerek teszik ki, különösen a fiatalabb és szegényebb emberek körében, ahol az étrend akár 80%-a is ezekből az egészségre káros élelmiszerekből állhat.

Az UPF-ek összefüggésbe hozhatóak 32 egészségkárosító jelenséggel, beleértve a szívbetegségeket, a rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget, és növelik a mentális egészség problémáinak és a korai halálozásnak a kockázatát is. Egy friss kutatás szerint a napi szintű multivitamin szedése sem hoz valódi egészségügyi előnyöket, sőt, növelheti a korai halálozás kockázatát, ami tovább erősíti azt az álláspontot, hogy az egészséges táplálkozás nem helyettesíthető étrend-kiegészítőkkel.

Monteiro szerint a helyzet javításához az ultrafeldolgozott élelmiszerek reklámozását be kellene tiltani, vagy legalábbis erősen korlátozni kellene, és a csomagolásukon is figyelmeztetést kellene elhelyezni, hasonlóan a cigarettás dobozokhoz. A dohányzás elleni küzdelemhez hasonló közegészségügyi kampányokra van szükség, hogy felhívjuk az UPF-ek veszélyeire az emberek figyelmét. Dr. Neal Barnard, a George Washington Egyetem orvostudományi adjunktusa szerint az egészséges ételek fogyasztása a multivitaminok szedésénél hatékonyabb megoldás az egészség megőrzésére. Monteiro a héten egy nemzetközi konferencián fog előadást tartani az ultrafeldolgozott élelmiszerekről, ahol a fogyasztásukat a dohányzással állítja majd párhuzamba, és felhívja a figyelmet a két kártékony és addiktív termékfajta, valamint azokat forgalmazó internacionális nagyvállalatok közötti párhuzamokra.