Diana hercegnő ruháinak árverése

A hercegnő és más királyi családtagok tárgyai egy kaliforniai árverésen kerülnek kalapács alá, köztük Diana hercegnő egyik ikonikus ruhája is.

A The Guardian beszámolója szerint többek között egy éjkék, pánt nélküli, gyémántcsillagokkal díszített ruha, egy 1938-as kosármarkolatú kard, V. György király gyémántokkal kirakott óra medálja és Wallis Simpson, Windsor hercegnéjének egyedi szőrmebundája is megvásárolható lesz. A Julien's Auctions által szervezett árverés a Peninsula Beverly Hills szállodában kerül megrendezésre, és ez lesz Diana hercegnő ruháinak legnagyobb kollekciója a Christie's 1997-es történelmi jótékonysági árverése óta.

A Julien's Auctions korábban is képviselte már Diana hercegnő néhány jelentős ruhadarabját, amelyek rekordösszegeket értek el. Diana hercegnő az 1980-as években vált stílusikonná, és több brit tervezőt is pártfogolt, mint például Catherine Walker, Victor Edelstein, Caroline Charles és Murray Arbeid. Az Arbeid által tervezett ikonikus ruha, amelyet a hercegnő az 1986-os „Az operaház fantomja” premierjén és más eseményeken is viselt, jelenleg 200 ezer dollárt ér.

Martin Nolan, a Julien's Auctions igazgatója szerint Diana hercegnő a vörös szőnyegen, jótékonysági misszióiban és a fiai iskolai napjain viselt ruhái révén vált igazán a nép hercegnőjévé. Az árverésen Diana hercegnő és Károly herceg esküvőjének emléktárgyai is szerepelnek, többek között kézzel írott levelek, aláírt ünnepi üdvözlőlapok és egy dedikált fénykép, amelyen Diana hercegnő és az újszülött Vilmos herceg látható 1982-ből.

A licitek középpontjában állhat a Windsor hercegének 1938-ban készült skót felföldi ezredtiszti kosármarkolatú kardja és egy gyémántos, gyöngyházmagos medálos óra is, amely három királyi generációt köt össze: VI. György király ajándékozta azt unokájának, Margit hercegnőnek. A Diana hercegnő gyűjteményében található tárgyak értékesítésének egy részét a Muscular Dystrophy UK javára fordítják.