Óriási csapás érte a demokraták balszárnyát

A demokraták progresszív szárnya veszteségbe ütközött, miután Jamaal Bowman képviselő vereséget szenvedett a párt előválasztásán, ami veszélyeztetheti a "Squad" néven ismert csoportot az amerikai képviselőházban.

Az Egyesült Államokban, New York 16. kongresszusi körzetében megtartott előválasztáson George Latimer mérsékelt demokrata több mint 58 százalékos támogatottsággal győzött a hivatalban lévő Jamaal Bowman ellen, aki korábban Izrael ellenes nézeteiről volt ismert. Az AP jelentése szerint a demokraták által dominált körzetben Latimer győzelme a novemberi választásokon szinte biztosra vehető.

Bowman, aki a Gázai övezetben történt izraeli katonai műveleteket népirtásnak nevezte, egy Izrael-párti kampányszervezet által támogatott ellenféllel szemben maradt alul. Az Amerikai Izraeli Közügyek Bizottságával (AIPAC) szövetséges lobbicsoport közel 15 millió dollárt költött a kampányára, ami rekordösszegnek számít egy képviselőházi előválasztás esetében az AdImpact adatai szerint.

A vereség következményeként néhány demokrata politikus úgy véli, hogy a progresszívek befolyása csökkenhet az amerikai Kongresszusban. Jay Jacobs, a New York-i Demokrata Párt elnöke szerint a párt a mérsékelt, józan megoldásokat részesíti előnyben a szélsőséges jelöltekkel szemben.

A párt baloldali szárnya azonban rámutatott, hogy a körzet határai megváltoztak 2020 óta, ami Bowman vereségében is szerepet játszhatott. Pramila Jayapal, a Kongresszusi Progresszív Caucus elnöke szerint aggasztó, hogy ilyen nagy összegek befolyásolják a politikát.

Az AIPAC a győzelem kapcsán kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy megéri Izrael mellett állni. Közben Cori Bush, egy másik progresszív képviselő is veszélybe kerülhet, akit az AIPAC már támad az augusztusi előválasztás előtt. Jayapal és más progresszívek azonban úgy vélik, hogy Bowman veresége nem fogja befolyásolni a többi progresszív demokrata sikerét.