Céline Dion megrázó vallomásai

A kanadai énekesnő, Céline Dion napokban megjelent dokumentumfilmje mély betekintést enged abba, milyen kihívásokkal kell szembenéznie merevszemély-szindrómával (SPS) küzdőknek. Az énekesnő először beszél hosszabban állapotáról, amely az éneklésben is akadályozza, és a dokumentumfilm megrázó jeleneteket is tartalmaz a szindróma mindennapi problémáiról.

Céline Dion évek óta nem állt színpadon, és a pandémia idején tervezett világkörüli turnéját is el kellett halasztania, majd egészségügyi problémái miatt tovább csúsztatta, végül pedig lemondta, beleértve a budapesti fellépését is. 2022 végén egy videóüzenetben fedte fel, hogy stiff-person-szindrómával diagnosztizálták, amely izomgörcsöket okoz, és egymillióból egy embert érint, többségük nő. A görcsök az izmok "fellázadása" miatt alakulnak ki, és nincs rájuk megfelelő gyógyír.

Az énekesnő a 2022-es videóüzenete óta ritkán jelent meg nyilvánosan, legutóbb az idei Grammy-gálán, ahol a legjobb album díját adta át. Dion arról számolt be, hogy dolgoznak azon, hogy a közeljövőben Las Vegasban újra színpadra léphessen, bár pontos dátumot még nem közöltek. Az Ez vagyok én: Celine Dion című dokumentumfilm, amely az Amazon Prime-on debütált, bepillantást enged az énekesnő új dalainak elkészültébe is.

A dokumentumfilm Dion karrierjének kezdetétől a csúcspontján át az elmúlt időszakig követi nyomon az énekesnő életét, gyerekkori felvételektől kezdve, ahol arról álmodik, hogy nemzetközileg ismert sztár legyen, egészen a személyes tárgyakat őrző raktárig, ahol lábbelik és ékszerek sorakoznak. Dion hangsúlyozza, hogy sosem viselt kétszer ugyanazt a ruhát, és a zenekarával kialakított kapcsolatot is kiemeli, mint egy családépítés folyamatát.

Több mint 15 éve küzd a kórral

A dokumentumfilm szívszorító részei között szerepelnek Dion gyermekeinek születése és 2016-ban elhunyt férje, René Angélil emlékei. Dion a betegségéről is nyíltan beszél, amelyet eddig titkolnia kellett. Elmeséli, hogy a torka görcsölni kezdett énekléskor, és egy reggel magasabb lett a hangja, ami megijesztette. A diagnózis szerint merevszemély-szindrómával küzd, amely egy láthatatlan betegség.

Joguk van számon kérni őt

Dion szerint nehezebb egy koncertet lemondani, mint fellépni. Elmondja, hogy a betegség miatt már járni is nehezen tudott, és még a hangját sem tudja használni. A betegség már akkor is jelentkezik, amikor csak levegőt vesz, és bár a tüdeje egészséges, a szindróma miatt az alatta lévő rész merev. A dokumentumfilmben megmutatja, hogy jelenleg milyen az énekhangja, amely rekedtesebb és erőtlenebb a megszokottnál.

Egy almafa, amin nem terem alma

Dion két éve nem énekelt, amikor a Ráadásszerelem film miatt újra stúdióba kellett vonulnia. Nem volt biztos abban, hogy képes lesz énekelni, és nem fog megtörni a hangja. A dokumentumfilmben látható, hogy a betegség ellenére is igyekezett kihozni a maximumot a hangjából, és többször újra vették fel a dalokat.

Szívszorító jelenetek

A dokumentumfilm végén Dion egy gyógytornászhoz érkezik, amikor rohama lesz, és az egész teste megmerevedik. Injekciót és orrsprayt kap, amelyek hatására jobban lesz. Dion hangsúlyozza, hogy még mindig tervezi, hogy táncolni és énekelni fog, és ha nem tud futni, akkor gyalogol, ha járni sem tud, akkor kúszik, de nem áll meg.