Bill Cobbs, a Több mint testőr színésze elhunyt

Kilencvenéves korában elhunyt Bill Cobbs, az amerikai színész, aki olyan ismert filmekben szerepelt, mint a Több mint testőr és az Éjszaka a múzeumban.

Bill Cobbs természetes okokból hunyt el riverside-i otthonában, családja és barátai körében, ezt a színész sajtósa, Chuck I. Jones erősítette meg az AP-nek, valamint a színész testvére, Thomas Cobbs is megerősítette a Facebookon. Cobbs, aki Clevelandben született, karrierjét mellékszereplőként építette fel, és több mint kétszáz filmes és tévés produkcióban vállalt szerepet. Színészi pályafutását viszonylag későn, 36 éves korában kezdte New Yorkban, miután korábban irodistaként és autókereskedőként is dolgozott, valamint nyolc évig szolgált az amerikai légierőnél.

Színházi szerepekkel indította karrierjét, majd a filmek és sorozatok következtek, ahol gyakran kapott rövid, de emlékezetes mellékszerepeket. Cobbs olyan népszerű sorozatokban is megjelent, mint a Walker, a texasi kopó, a Maffiózók, a Sírhant művek, a Nyugati szárny, a Szezám utca, a Good Times, a Star Trek és a The Gregory Hines Show. Egyik legemlékezetesebb alakítását a Whitney Houston és Kevin Costner főszereplésével készült Több mint testőr című filmben nyújtotta, ahol az énekesnő menedzserét játszotta. 2020-ban Emmy-díjjal ismerték el a Dino Dana című sorozatban nyújtott teljesítményét.

Cobbs ritkán kapott olyan nagy szerepeket, amelyek kiemelkednek és díjakat nyernek. Ehelyett egy mindenhonnan ismerős és emlékezetes átlagember volt, aki a képernyőn töltött időtől függetlenül mély benyomást tett a közönségre. Wendell Pierce, aki Cobbs mellett játszott az I'll Fly Away és a The Gregory Hines Show című alkotásokban, úgy emlékezett Cobbsra, mint „egy apafigurára, egy ikonikus művészre, ahogy színészként az életét élte” – írta az X közösségi médiaplatformon.

Az 1934. június 16-án született Wilbert Francisco Cobbs a clevelandi középiskola elvégzése után nyolc évig szolgált az amerikai légierőnél. A szolgálata utáni években Cobbs autókkal kereskedett. Egy nap egy vásárló megkérdezte tőle, hogy nem akar-e színészkedni egy színdarabban.

Cobbs 1969-ben lépett először színpadra. Clevelandi színházakban kezdett el játszani, majd később New Yorkba költözött, ahol csatlakozott a Negro Ensemble Company-hez, ahol Ossie Davis és Ruby Dee mellett játszott. Cobbs később azt mondta, hogy a színészet az emberi állapot kifejezésének egyik módja volt számára, különösen a 60-as évek végi polgárjogi mozgalom idején.

Első nagyobb filmes szerepét az 1974-es The Taking of Pelham One Two Three című filmben kapta, de szerepelt Martin Scorsese 1986-os sportdrámájában, A pénz színében is.

Ahhoz, hogy művész legyél, odaadónak kell lenned - mondta Cobbs egy 2004-es interjúban. „A művészet egyfajta ima, nem igaz? Arra reagálunk, amit magunk körül látunk, amit érzünk, és arra, hogy a dolgok hogyan hatnak ránk mentálisan és spirituálisan” – fejtette ki.