Webtoon: A képregényóriás belép az amerikai tőzsdére

A Webtoon Entertainment, amelyet a világ legnagyobb webes képregény platformjaként tartanak számon, 2,67 milliárd dolláros piaci értékkel lép be az amerikai tőzsdére.

A vállalat, amely a dél-koreai Naver tulajdonában áll, június 27-én kezdi meg a részvénykereskedést a Nasdaq tőzsdén, darabonként 21 dolláros áron, ami a forgalmazási sáv felső határát jelenti. A Webtoon saját bevallása szerint 170 millió havi aktív felhasználóval büszkélkedhet világszerte, több mint 150 országban. A tőzsdei bevezetés során a vállalat 15 millió részvényt kíván értékesíteni, és célja, hogy 315 millió dollárt vonjon be.

A Webtoon Entertainment portfóliójában megtalálható a Line Manga, a japán webes képregény- és mangaalkalmazás, a Wattpad webes regényplatform, valamint a Naver Webtoon koreai webes képregénykínálat is. A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock, jelentős érdeklődést mutatott, és akár 50 millió dollár értékben készül részvényeket vásárolni.

A webtoon-iparág, amely a kizárólag online, mobilon olvasásra optimalizált képregények piacát jelenti, Dél-Koreában jött létre körülbelül két évtizede. Az iparág világszerte hatalmas népszerűségre tett szert, és a K-pop, valamint a koreai drámák mellett fontos részévé vált a dél-koreai kultúrának.

A webes képregények gyártása költséghatékony, hiszen egy művész egy tablet segítségével is képes létrehozni őket, ami a sikeres sorozatokat rendkívül jövedelmezővé teszi. A Spherical Insights & Consulting adatai szerint a webtoon-iparág 2021-ben 4,7 milliárd dolláros forgalmat generált, és a várakozások szerint ez az összeg 2030-ra akár 60,1 milliárd dollárra is emelkedhet.