Alzheimer-kór a sztárvilágban

A Blikk információi szerint Gena Rowlands, a Szerelmünk lapjai színésznője Alzheimer-kórral küzd, amit öt évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála. A betegség nemcsak őt, hanem más hírességeket is érint, mint például Bruce Willis és a már elhunyt Robin Williams.

Gena Rowlands, aki a Szerelmünk lapjai című filmben Alzheimer-kóros karaktert alakított, maga is küzd a betegséggel. A színésznő fia, Nick Cassavetes, aki a filmet rendezte, elmondta, hogy édesanyja állapota már öt éve tart, és a film készítése során sokat beszélgettek a betegségről, hogy hitelesen tudják azt bemutatni. Rowlands korábban is beszélt arról, hogy nehéz volt számára a szerep, mivel az édesanyja is Alzheimer-kórral küzdött, és ha nem a fia rendezte volna a filmet, valószínűleg nem vállalta volna el a szerepet.

Bruce Willis esetében is demenciát diagnosztizáltak, amely az Alzheimer-kór egyik formája. Willis jelenleg 69 éves, és állapota folyamatosan romlik, de családja és barátai támogatják. Lánya, Rumer Willis szerint Willis nagyszerű nagypapa, és nagyon édes volt unokájához a legutóbbi találkozásukkor.

Robin Williams halálát követően derült ki, hogy Lewy-testes demenciában szenvedett. Az Oscar-díjas színész Parkinson-kór diagnózisával élt, de súlyos tüneteket tapasztalt, amelyekről később kiderült, hogy a demencia jelei voltak. Felesége, Schneider Williams a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy férje tudtán kívül egy halálos betegséggel küzdött.

Chris Hemsworth, az ismert ausztrál színész, beszélt arról, hogy DNS-ében megtalálható az APOE4 gén két példánya, ami jelentősen megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Hemsworth, aki még csak 40 éves, elmondta, hogy ez a tudat sok mindenben megváltoztatta őt, és most több időt szán a pihenésre, az élet csodálatos pillanatainak megélésére, valamint az alvásra és a jeges fürdőkre is odafigyel.