Snapchat: 5,5 milliárd forintos kifizetés a nőkkel szembeni diszkrimináció miatt

A Snapchat anyavállalata, a Snap Inc. 15 millió dolláros, azaz körülbelül 5,5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizet ki, miután megegyezett egy olyan perben, amely a nők elleni diszkrimináció vádjával indult.

A vállalat női alkalmazottai egyszeri kifizetést kapnak, amely egy zárt ajtók mögötti egyezség eredményeként jött létre. A Snap Inc. ellen Kalifornia állam indított pert diszkrimináció vádjával. A vádak szerint a cég nem akadályozta meg a munkahelyi szexuális zaklatást, sőt, állítólag még megtorolta is azokat az áldozatokat, akik panaszt emeltek. A perirat szerint 2015 és 2022 között a Snap alkalmazottainak száma 250-ről több mint 5000-re nőtt, azonban a női munkavállalók aránya nem növekedett arányosan, és a női alkalmazottakat állítólag eltanácsolták az előléptetésektől, helyettük a kevésbé képzett férfi kollégák részesültek előnyben.

A Snap Inc. a 15 millió dolláros egyezség elfogadásával nem ismerte el a bűnösségét, és nem értett egyet a perben megfogalmazott állításokkal. A vállalat szerint az egyezség véget vet a költséges és időigényes pereskedésnek.

A Snap Inc. szóvivője kijelentette, hogy a vállalat elkötelezett amellett, hogy tisztességes és befogadó környezetet biztosítson, és nem tartják magukat szisztematikus fizetési egyenlőség, diszkrimináció, zaklatás vagy megtorlás problémáinak birtokában.

A kaliforniai polgári minisztérium azonban másképp látja az ügyet, és ünnepelte a döntést. Kevin Kish, az állam polgárjogi ügynökségének igazgatója szerint a megállapodás egy közös elkötelezettséget tükröz Kalifornia iránt, ahol minden dolgozónak tisztességes esélye van az amerikai álom elérésére. Hozzátette, hogy a nőknek joguk van az egyenlőséghez minden munkában, minden munkahelyen és minden iparágban.

A 15 millió dolláros elszámolási alap túlnyomó részét azok a nők kapják, akik 2014 és 2024 között dolgoztak a Snapchatnél és diszkrimináció áldozataivá váltak. Az egyezséghez még bírósági jóváhagyás szükséges, és a bíróság dönt majd arról, hogy az egyes jogosult munkavállalók mennyi kártérítést kapnak.