John Wayne Gacy: A gyilkos bohóc története

Cikksorozatunk a világ legrettegettebb sorozatgyilkosainak történetét tárja fel, bemutatva szörnyű tetteiket, a mögöttük húzódó motivációkat és a hozzájuk kapcsolódó nyomozásokat. Most a gyilkos bohóc néven hírhedté vált John Wayne Gacyról mesélünk, aki azért is rémiszt meg bennünket, mert társadalmi munkái és a gyermekek szórakoztatása miatt sokan elismerték őt.

John Wayne Gacy, akit a világ gyilkos bohócként ismert meg, az Amerikai Egyesült Államok egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa volt. Chicagóban született 1942. március 17-én, és katolikus hitben nevelkedett. Gyermekkora normálisnak mondható volt, bár édesapjával való kapcsolata kevésbé kiegyensúlyozott volt. Gacy a közösségi élet aktív résztvevője volt, belépett a helyi katolikus egyletbe és a polgárőrségbe, tisztelték a munkahelyein, és gyakran öltözött bohócnak gyerekzsúrokon és jótékonysági rendezvényeken Pogo bohóc néven. Politikai karrierbe is kezdett, a helyi Demokrata Párt kincstárnoka lett, de senki sem sejtette, hogy a felszín alatt egy sötét és kegyetlen ember rejtőzött.

Gacy 1972 és 1978 között összesen 33 fiatal férfit és fiút gyilkolt meg. Áldozatai általában tizenévesek vagy fiatal felnőttek voltak, akiket elrabolt, megkínzott, megerőszakolt és megölt, sokuknak ráadásul előzetesen munkát ígért. A holttesteket saját pincéjében és a háza környékén ásta el, később pedig a folyóba vetette a tetemeket.

Gacy bukása 1978 decemberében kezdődött, amikor eltűnt egy 15 éves fiú, Robert Piest, aki egy helyi vállalkozóval, Gacyval akart találkozni munkaajánlat miatt. A rendőrség nyomozni kezdett, és Joseph Kozenczak nyomozó gyorsan Gacyre terelődött a gyanúja. Gacy otthonában számos bizonyítékot találtak, többek között az áldozatok személyes tárgyait és különféle kínzóeszközöket. Gacyt behívták az őrsre, de ő mindent tagadott. A nyomozást végül egy túlélő áldozat lendítette előre, aki felismerte erőszaktevőjét. Gacy később bevallotta, hogy megölt egy embert, "de önvédelemből". A rendőrök további ásás során feltárták a többi holttest maradványait is.

Gacyt 1980-ban állították bíróság elé, ahol 33 rendbeli gyilkossággal vádolták meg, és mindegyik vádpontban bűnösnek találták. Az esküdtszék 21 gyilkosságért életfogytiglani, 12 másikért pedig halálbüntetést szabott ki rá. A gyilkos tizennégy évig siralomházban volt, ahol festőművészetnek élt, és több mint egy évtizedig várt kivégzésére. 1994. május 21-én méreginjekcióval végezték ki.

A sorozatgyilkosról Gacy címmel, Clive Saunders rendezésében készült horrorfilm, melyet 2003-ban mutattak be. A film John Wayne Gacy életét és borzalmas bűntetteit dolgozza fel, és próbál betekintést nyújtani a gyilkos bohóc lelkivilágába, valamint tetteinek motivációjába. A cselekmény nagyrészt követi Gacy bűnözői tevékenységét és magánéleti problémáit, de néha túlzottan leegyszerűsíti a valós eseményeket. Mark Holton meggyőzően alakítja a sorozatgyilkost, bár a karakter mélysége és komplexitása néha hiányzik a filmvászonról. A filmesek igyekeztek hitelesek maradni, de mégis eltértek a dokumentált tényektől, és a gyilkosságok és kínzások bemutatása részben pontos, de mégis inkább leegyszerűsítve jelenik meg.