Az EU-csatlakozás gazdasági csodát hozott a régió országainak

Egy friss tanulmány szerint a 2004-es európai uniós csatlakozás gazdasági csodát eredményezett a térség országai számára, amelyet még a feltörekvő ázsiai gazdaságok is megirigyelhetnének.

Az EU Gazdaságpolitikai Kutatóközpontjának (CEPR) jelentése alapján a 2004-ben csatlakozott tíz tagállam jóléti mutatói 2019-ig 30 százalékkal magasabbak lettek, mint ha az EU-n kívül maradtak volna. Az egy főre eső GDP-jük megközelítőleg megduplázódott, és gyors ütemben közelítettek az EU-15 gazdasági szintjéhez. A 2004-ben még közepes jövedelműnek számító 10-ből 8 ország mára mindegyike magas jövedelművé vált a Világbank meghatározása szerint.

Basile Grassi, a Bocconi Egyetem kutatója a tanulmány szerzője, aki az EU-n kívüli, hasonló fejlődési pályán lévő országokkal hasonlította össze a csatlakozó államok gazdasági teljesítményét 2004 előtt és után. Az eredmények szerint a csatlakozó országok egy főre eső GDP-je 2019-re 32 százalékkal, vagyis 8 400 dollárral haladta meg a kontrollcsoportét.

A jelentős gazdasági fejlődés mögött több tényező állhat, mint például a technológiák megosztása, a verseny hatékonyabb szabályozása, az élénkülő kereskedelem és migráció, valamint az uniós támogatások és a közös pénzügypolitika.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy a régebbi EU-tagállamok fejlődése nem múlta felül a hasonló gazdasági helyzetű nem EU-tagokét, de nem is maradtak el tőlük. Tehát az EU-bővítés nem hozott jelentős változást a régebbi tagállamok gazdasági növekedésében.

A Brexit gazdasági hatásait vizsgálva, a Cambridge-i Egyetem kutatása szerint Nagy-Britannia három év alatt 140 milliárd font veszteséget szenvedett el, és ez a szám 2035-re várhatóan 311 milliárd fontra fog nőni. Az elemzés szerint a veszteséget elsősorban az elmaradó beruházások és a munkaerő hiánya okozza.

A brit közvéleménykutatások szerint a britek többsége a Brexitet teszi felelőssé az elmúlt évek gazdasági nehézségeiért, de a Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem lép vissza az Európai Unióba, még ha a Labour a júliusi választások után kormányra is kerül.