2000 éves római kori saru maradványait tárták fel Németországban

Németországban, egy Oberstimm melletti római katonai erőd közelében található polgári településen a Bajor Műemlékvédelmi Hivatal (BLfD) régészei 2000 éves római kori saru maradványait fedezték fel. A lelőhelyet valamikor időszámítás szerint 60 és 130 között lakhatták.

A felfedezett lábbeli katonai stílusú, és a korrodált réteg miatt első pillantásra két meghajlott fémdarabnak tűnhet, azonban az elemzések alapján kiderült, hogy valójában ősi szandálokról van szó, amelyeket eredetileg csatok díszítettek.

A régészek által talált cipő egy caliga, vagyis egy nehéz, szegecses saru, amely a római légiós katonák és segédszemélyzet számára kiadott egyenruha részét képezte. A menetelés során viselt lábbeli szögei tapadást és tartást biztosítottak, így a katonák stabilan haladhattak a nehéz terepen is.

Amira Adaileh, a BLfD munkatársa szerint ez a lelet arra utal, hogy a rómaiak szokásait a mai Bajorország lakói is átvették. Bár római lelőhelyeken gyakran előkerülnek a lábbelikhez tartozó szögek, a bőr talp maradványai ritkán maradnak fenn, és Bajorországban eddig csak néhány helyről ismertek hasonló leleteket.