Lehetett krokodil a Dunában száz évvel ezelőtt?

Szinte hihetetlen, de egy 1911-es újságcikk szerint krokodil bukkant fel a Dunában, amelyet állítólag a munkások agyonvertek.

A Dunai szigetek blogja egy érdekes történetet osztott meg, amely a dunaföldvári Krokodil-sziget legendáját eleveníti fel. A sziget, amelyet eredetileg egy zátonyként azonosítottak, 1889-ben kapta a nevét, és később egy keresztgáttal kapcsolták a jobb parthoz. A Krokodil-sziget elnevezés 1911 után eltűnt a médiából.

A Pesti Napló 1911. május 25-i kiadásában jelent meg az a különös hír, amely szerint Schvarcz Sándor fakereskedő alkalmazottai egy hatalmas krokodilt találtak a Dunában, amikor éppen talpfákat szedtek ki a vízből. A munkások először megijedtek, majd amikor a krokodil rájuk támadt, fejszéikkel végeztek vele. A cikk szerint a krokodil valószínűleg egy nemrégiben arra járt vándorló állatsereglettől szökött meg.

A történet hihetetlennek tűnhet, de ha valóban megtörtént, akkor a krokodil megjelenése magyarázható lehet azzal, hogy a veszélyes állat egy vándorló társulattól szökött meg.