Állami felügyelet alá kerülhetnek a bajba jutott önkormányzatok

A magyar kormány tervei szerint június végéig kihirdetnék az önkormányzatok adósságrendezési eljárásának új szabályozását, amely jelentős változásokat hozna és az állam szorosabb felügyeletét jelentené a nehéz helyzetbe került települések felett.

A kormányzati tervezet célja, hogy hatékonyabbá tegye az önkormányzatok adósságrendezési folyamatát, és elősegítse a társadalmi felzárkózást támogató programok beépítését az eljárásokba. Ez a lépés a települések állami gyámság alá helyezésével járna együtt. A kabinet korábban, még tavaly októberben módosította az önkormányzatok adósságrendezési eljárásait, növelve a pénzügyi gondnokok hatáskörét, például lehetővé téve számukra, hogy értékesítetlen vagyontárgyakat használjanak fel a hitelezői igények kielégítésére. Emellett a bajba jutott önkormányzatoknál a polgármesterek és alpolgármesterek tiszteletdíját és egyéb személyi juttatásaikat is befagyasztanák.

Az új rendelet lehetőséget adna a belügyminiszternek, mint a társadalmi felzárkózásért felelős tárcavezetőnek, hogy olyan civil szervezeteket jelöljön ki önkormányzati csődbiztosként, amelyek megfelelnek bizonyos követelményeknek, mint például költségvetési minősítésű könyvvizsgáló és szakképzett jogász foglalkoztatása. Ezek a szervezetek egy nyilvános névjegyzékben szerepelnek majd, amelyet a minisztérium honlapján tesznek közzé, és együtt kell működniük a társadalmi felzárkózást elősegítő programok végrehajtásáért felelős intézményekkel.

A pénzügyi gondnokok rendszere is átalakul, az érintettek új megnevezése önkormányzati csődbiztos lesz, és feladataik is bővülnek, beleértve a támogatási kérelmek benyújtását és az adósságrendezési eljárások lebonyolítását. Az önkormányzatoknak a támogatási kérelmekhez számos dokumentumot kell mellékelniük, mint például a bíróság adósságrendezést elrendelő végzését, a költségvetési dokumentumokat és a válságköltségvetést. A helyi önkormányzatokért felelős miniszter intézkedik majd a csődbiztosok díjainak kifizetéséről, amelyeket a Magyar Államkincstár külön számlájáról utalnak.

A tervezet szerint a rendelet 2024. július 1-jén lépne hatályba, és csak az ezt követően indult eljárásokra lenne alkalmazandó. Azok a szervezetek, amelyek már korábban pénzügyi gondnokként kerültek be a névjegyzékbe, önkormányzati csődbiztosként is kijelölhetők, amennyiben nem merül fel ok a névjegyzékből való törlésükre.