Zugló új polgármestere és a politikai helyzet értékelése

Rózsa András, Zugló új polgármestere a 444-nek adott interjúban beszélt a Momentum túléléséről, a Szikra Mozgalommal való együttműködés lehetőségéről és a zuglói botrányokról.

Rózsa András hangsúlyozta, hogy az ellenzéki politikának aktívabbnak kell lennie, nem elég csupán nyilatkozatokban és interjúkban ellenállni, mert ez csupán alibizés. Úgy véli, az ellenzéki politika gyakran csak puhatolózásból áll. A Momentum jelenlegi helyzetéről elmondta, hogy a párt nem a politikai túlélésével kellene, hogy foglalkozzon, hanem egy olyan projekten dolgozik, amelynek célja az Orbán-rendszer leváltása, ami a párt belső kohéziójának legnagyobb erőforrása.

A Tisza Párt erődemonstrációjával kapcsolatban ambivalens érzéseket táplál: örül annak, hogy az ellenzéki oldalon van egy erő, amely fejfájást okoz a kormánynak, de szomorú is, mert a Tisza Párt előretörése nem tett jót a Momentumnak. A Fideszhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy hetente olyan botrányok történnek, amelyek miatt egy nyugati demokráciában miniszterek mondanának le, míg a Momentumnál a felelősségvállalás természetes, példaként említve Donáth Anna EP-választási sikertelenség esetén történő lemondását.

A Momentum új elnökétől azt várja, hogy határozottan szembeszálljon az Orbán-rendszerrel és képviselje azokat az ügyeket, amelyek miatt a párt létrejött. Rózsa András nyitott az együttműködésre minden olyan szereplővel, aki hasonló célokat tűz ki, és érdemesnek tartja az együttműködést. A Szikra Mozgalommal való kapcsolatot illetően elmondta, hogy Sudár Orsolyával, a mozgalom zuglói képviselőjelöltjével megbeszélik a szakmai alapú együttműködés lehetőségét, noha politikailag nem mindenben értenek egyet.

Horváth Csaba, Zugló jelenlegi polgármesterének tevékenységéhez nem asszisztált, saját feladataira koncentrált, és nehézségeket említett a szocialisták tevékenységei miatt. Nem mondott le korábban, mert eredményeket tudott elérni és érdekérvényesítő képessége volt. A zuglói parkolási rendszerrel kapcsolatban korrupció gyanúja miatt vizsgálatot sürget, és egyeztetni kíván Baranyi Krisztinával is. A Postás-sportpálya megmentésére indított petícióról is beszélt, hangsúlyozva annak fontosságát Zugló számára, és tervezi az állammal való egyeztetést az üzemeltetési jogok kapcsán.