Orbán Viktor és a magyar válogatott németek elleni meccse

Orbán Viktor miniszterelnök vezetése alatt a magyar labdarúgás politikai színezetet kapott, és a válogatott számára kiemelt jelentőségűvé vált a Németország elleni mérkőzés, amely a történelmi 1954-es világbajnoki döntő traumáját idézi fel.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Magyarországon még ma is él az 1954-es, a Puskás Ferenc vezette Aranycsapat vereségének emléke, amelyet a "berni katasztrófa" néven emlegetnek. A csapat akkoriban 32 nemzetközi mérkőzésen át veretlen volt, és a rövid passzokkal operáló játékstílusával hódította meg a világot, mégis 3:2-re kikapott a nyugat-németektől. Majdnem hét évtizeden keresztül nem került sor világversenyen mérkőzésre a két ország válogatottja között, egészen a 2021-es Európa-bajnokságig, ahol a müncheni találkozó 2-2-es döntetlennel zárult, és Magyarország kiesett.

A cikk szerint Orbán Viktor a stuttgarti mérkőzést a bosszú lehetőségeként kezeli. A miniszterelnök korábban, az Európa-bajnokság kezdetén egy sállal a nyakában "Németország, reszkess!" feliratot viselt, ami jelzi a mérkőzés jelentőségét. A magyar válogatott az első ellenfél, Svájc elleni 3:1-es vereségét követően nagy nyomás alatt áll a németek ellen.

Marco Rossi szövetségi kapitány vezetésével a magyar válogatott jelentős előrelépést tett az elmúlt években. Négy évvel ezelőtt még nem sikerült kvalifikálniuk magukat az Eb-re, de a Nemzetek Ligája révén részt vehettek a tornán. A magyar csapat ezúttal csoportgyőztesként, Szerbiát megelőzve jutott ki a versenyre, és a legutóbbi, 2022-es Németország elleni Nemzetek Ligája-találkozók is pozitívan zárultak Magyarország számára: Budapesten 1:1-es döntetlennel, Lipcsében pedig 1:0-s idegenbeli győzelemmel.