A MÁV-START bővíti a kerékpáros kapacitást a nyári szezonban

A MÁV-START a nyári időszakra jelentősen növeli a kerékpárosok számára fenntartott helyek számát bizonyos KISS motorvonatokon, így a korábbi 12 helyett akár 36 kerékpár is szállítható lesz. A vonatok átalakítása már elkezdődött a MÁV-VAGON szolnoki üzemében, hogy a nyári szezonban megfelelően működhessenek. A bővített kapacitású járatok szombatonként közlekednek majd Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között, megkönnyítve ezzel a Velencei-tóra történő kerékpáros utazást. Később a Budapest–Vác–Szob vonalon is elérhetővé válnak ezek a vonatok, amelyek a Dunakanyar irányába is könnyebb hozzáférést biztosítanak a bicikliseknek.

A MÁV tájékoztatása alapján júliusban a Szob és Fonyód között közlekedő Jégmadár expresszben is bevezetik a nagyobb kerékpáros befogadóképességű emeletes járműveket. Ezen a vonalon továbbra is kötelező lesz a helyjegy és a kerékpárhelyjegy megváltása.

A vasúttársaság az utasigényekre és a lehetőségekre való tekintettel növeli a szállítható kerékpárok számát az emeletes motorvonatokon. Alapesetben 600 ülőhely mellett 12 kerékpár szállítható ezen a járműtípuson, amelyet a bővítés során 36 bicikli egyidejű elhelyezésére tesz alkalmassá a MÁV-START. A KISS motorvonatokat vissza nem térítendő európai uniós támogatásból – részben a Széchenyi Terv, részben Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósuló projektek lebonyolításával – szerezte be a MÁV-START, összesen 232,125 milliárd forint értékben.

Az úgynevezett „téli üzemmód” esetében a KISS motorvonatokon 600 ülőhely és 12 kerékpárhely található. A „nyári üzemmódra” való átszerelés után járművenként 36 bicikli biztonságos szállítására lesz lehetőség. Az átalakítást követően 24-gyel több kerékpár szállítására lesznek alkalmasak az emeletes motorvonatok.

A megemelt kerékpáros kapacitású járművek először a Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár közötti G43-as járatokban fognak közlekedni most szombattól, segítve a Velencei-tó kerékpáros kiszolgálását, valamint több jármű a Budapest–Vác–Szob vonalon fog közlekedni a Dunakanyarban. Az utazások kiszámíthatósága érdekében erre a járatra ezután is kötelező marad a helyjegy és a kerékpárhelyjegy váltása.