"Ide a végekre nem jut semmi" - a Gattyán-párt százmillióiból virágoztatná fel kis faluját Mali Zoltán polgármester

Kamerarendszert, ingyenes köztéri wifit és idősotthont szeretne létesíteni a sakkszerető Mali Zoltán Drávapiskibe. A Megoldás Mozgalom egymilliárdos mintatelepülés-programjából még nem ismert, hogy pontosan mennyi jut a településre, de a polgármester hosszú távon olyan falut szeretne, ahova a digitális nomádok is szívesen látogatnak.

Egymilliárd forintot ígért a Megoldás Mozgalom azoknak a településeknek, ahol a párt jelöltjeit választják meg polgármesternek. A párt jelöltjei három településen, Dárvapiskiben, Mátraballán és Szamossályiban nyertek, és közöttük oszlik majd el az egymilliárdos keret.

Mali Zoltán, Drávapiski polgármester, aki 2006 óta vezeti a települést, korábban az SZDSZ színeiben nyert, később függetlenként indult. Mali több fronton is küzdött az uzsorázás ellen, tájékoztató kampányokat indított és segítette az uzsorások által károsult családokat.

Drávapiski, egy alig száz fős település, Baranya megyei Ormánságban helyezkedik el, ahol a polgármester szerint hiányzik az infrastruktúra az ipar fejlesztéséhez. Mali Zoltán a Megoldás Mozgalom színeiben indult, mivel úgy gondolta, hogy a párt által felajánlott támogatás jelentős segítséget jelenthet a település számára.

A polgármester tervei között szerepel a napelempark létesítése, kamerarendszer és ingyenes köztéri wifi telepítése, valamint kiemelt figyelmet szeretne fordítani a gyerekek sakkoktatására. Emellett szeretne idősotthont nyitni, amely megoldást jelentene a gyermekétkeztetés problémáira is, hiszen az otthon konyháján készülhetne az uzsonna. Mali Zoltán hosszú távú célja, hogy a falu vonzó legyen a digitális nomádok számára is.

Mali Zoltán bizalmat szavazott a Megoldás Mozgalomnak, és úgy véli, hogy a párt komoly programmal rendelkezik és valódi politikai munkát végez. Huszár Viktor pártelnök is meglátogatta a települést, és a helyi problémákat és terveket tárgyalták.

A polgármester nem tart attól, hogy a párton belüli változások veszélyeztetnék a Drávapiskinek ígért támogatást, mivel úgy véli, Gattyán György szavatartó ember. Mali Zoltán szerint a párt szervezetten működik, és a településre méretéhez képest sok figyelmet fordítottak a kampány alatt is.

A Megoldás Mozgalom szerint a milliárdos keret nem egyenlő arányban oszlik majd el a három település között, figyelembe véve a települések méretét és a pályázati anyagok minőségét. A pénz elosztásáról egy szakmai bizottság fog dönteni.

A kampány során bemutatták az ormánsági településnek az egymilliárdot, egy buszon, amelyen az egymilliárd készpénz volt látható. Mali Zoltán szerint ez fontos volt, mert így kézzelfoghatóbbá vált a felajánlás az emberek számára.