Nem jutott magyar vívó a nyolc közé kedden az Eb-n

Nem sikerült magyar vívónak a legjobb nyolc közé kerülnie kedden a bázeli Európa-bajnokságon, ahol a férfi tőr és női párbajtőr egyéni küzdelmei zajlottak, és ahol olasz, illetve észt győzelmek születtek.

Szemes Gergő és Mihályi Andor a férfi tőrözők egyéni versenyében a főtáblán két-két győzelemmel a legjobb 16 közé jutottak. Dósa Dániel az olimpiai résztvevőként öt győzelmet ért el a csoportszakaszban, Szemes négy győzelemmel és egy vereséggel zárta ezt a kört, Mihályi Andor és Németh András pedig 2/3-as mérleggel fejezte be a csoportküzdelmeket.

Németh András a 64-es főtábla első körében kiesett, míg Szemes és Mihályi továbbjutottak, Dósa pedig a csoportkörben nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően nem lépett pástra ebben a szakaszban.

Szemes a következő körben ciprusi ellenfelét magabiztosan győzte le, Mihályi pedig meglepetésre könnyedén verte a világranglistán 16. helyezett Dósát.

Dósa Dániel az M4 Sport helyszíni stábjának nyilatkozva elmondta, hogy a nap furcsán alakult számára, hiszen jól kezdett, de a főtáblán már az első asszóban kikapott. Hozzátette, hogy az olimpiai kvalifikációs időszakban csak egy versenyen hibázott nagyobbat, és bár büszke a konzisztens teljesítményére, tudta, hogy előbb-utóbb vissza fog esni a szintje. Az olimpiára koncentrál, és reméli, hogy az olimpia után pozitívan fog visszatekinteni az Eb-re.

A következő körben Szemes egy olasz, Mihályi egy lengyel tőrözőtől kapott ki, így ők a 11., illetve a 16. helyen végeztek. Dósa Dániel a 18., Németh András pedig a 40. helyen zárt. A férfi tőrözők versenyében összesen 71 vívó indult, a döntőben két olasz vívó csapott össze, ahol Tommaso Marini 15–4-re győzte le Alessio Foconit.

A női párbajtőrözők között Muhari Eszter és Gnám Tamara jutott a legjobb 32 közé, ahol összesen 85 versenyző indult. Az olimpiai résztvevő Muhari négy győzelemmel és egy vereséggel, Dékány Kinga 4/2-es, Gnám 3/2-es, Nagy Blanka pedig 3/3-as mérleggel zárta a csoportküzdelmeket.

A 64 között Muhari és Gnám továbbjutott, míg Dékány és Nagy kiesett. A következő körben Muhari és Gnám is vereséget szenvedett, előbbi egy svájci, utóbbi egy észt vívótól. Az észt Embrich a döntőben győzött a francia Mallo-Breton ellen.

Muhari Eszter a 22., Gnám Tamara a 26., Dékány Kinga a 36., Nagy Blanka pedig a 45. helyen fejezte be a versenyt.