Magyar Péter és Tarr Zoltán az Európai Parlamentben

Magyar Péter végül beül az Európai Parlamentbe (EP), de a Tisza Párt EP-delegációját Tarr Zoltán fogja vezetni. Tarr, aki református lelkész, a 444-nek nyilatkozva elmondta, hogy a pártban megbeszélték, ő lesz a delegációvezető, bár hivatalosan még nem döntöttek erről.

Tarr Zoltán szerint a delegációvezetői pozíció elsősorban adminisztratív feladatokat jelent, és ezt azért vállalja, hogy Magyar Péter a magyarországi pártépítésre és mozgalomszervezésre tudjon koncentrálni. A hivatalos kinevezés a Tisza képviselőcsoportjának megalakulása és a csoporton belüli választás után fog megtörténni. Addig Tarr ügyvezetőként látja el a feladatokat, és a bizottsági munka már el is kezdődött. Tarr úgy véli, hogy a Tisza esélyeit nem rontja, hogy nem Magyar Péter lesz a delegáció vezetője, mivel a politikai egyeztetések súlyát ez nem befolyásolja, és az EP-munka többféle úton is eredményes lehet. A Tisza Párt EP-alelnöki posztra való pályázását illetően Tarr elmondta, hogy a szavazások már elkezdődtek, de nem valószínű, hogy sikerül pozíciót szerezniük, mivel a Tisza még új alakulat az EP-ben, és a pozíciókért folytatott egyeztetések már korábban elkezdődtek.

A Tisza Párt belépése után a KDNP a korábbi ígéretének megfelelően bejelentette, hogy kilép a Néppártból és annak frakciójából. Azonban a Tisza Párt felvétele nem volt egyhangú, ugyanis az RMDSZ európai parlamenti képviselői nem támogatták Magyar Péter és társainak csatlakozását. Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője erkölcsi és politikai okokra hivatkozva szavazott a felvétel ellen, és bár a szavazás egyéni képviselők csatlakozási kérelméről szólt, nem világos, hogy csak Magyar tagfelvételét utasították-e el, vagy az összes tiszás képviselőjét.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint Magyar Péter kétfrontos helytállása – az EP-be való beülése mellett a pártépítés idehaza – akkor lenne reális, ha egy nemzetközileg ismert politikust választanának a delegációvezetői posztra, aki Magyar szürke eminenciása lehetne. Hegedűs szerint azonban jelenleg nincs ilyen személy a Tisza listáján, mivel a párt tagjai közül kevesen rendelkeznek önálló politikai súllyal vagy meglévő EU-s kapcsolatrendszerrel. Hegedűs úgy véli, hogy a Tisza jelenlegi állapota – mint egy one man show – és a stratégiai humánpolitika összeegyeztetésének nehézségei mutatkoznak meg ebben a helyzetben.

A Blikk információi szerint a Tisza Párt képviselőit 97%-os támogatással vették fel az Európai Néppártba. Magyar Péter korábban közösségi médiában tett fel egy bejegyzést, amelyben arra kérte követőit, hogy döntsék el, felvegye-e az EP-mandátumot. A bejegyzésre érkezett kb. 93 ezer szavazat alapján végül úgy döntött, hogy elfogadja a mandátumot, mivel sok minden változott azóta, hogy azt mondta, nem akar Brüsszelbe menni. Az RMDSZ jövőbeli tagságát illetően Kelemen Hunor korábban arról beszélt, hogy továbbra is maradna az RMDSZ, azonban a Tisza Párt felvétele után nem világos, hogy ez változásokat fog-e eredményezni. Az Európai Néppárti Képviselőcsoport hivatalosan is úgy döntött, hogy 14 új európai parlamenti képviselőt fogad a soraiban, így a Tisza Párt és a holland farmerpárt (BBB) megválasztott képviselőit is.