Áremelkedés és rejtélyes monolit: mi történik Európában és Las Vegasban?

Az infláció ismét emelkedni kezdett az euróövezetben, miközben egy újabb titokzatos monolit bukkant fel Las Vegas közelében. Az árak emelkedése és a rejtélyes oszlopok megjelenése különös párhuzamot alkotnak a világ két különböző pontján.

Az euróövezetben a HICP-vel mért infláció 2024 májusában 2,4-ről 2,6 százalékra gyorsult, ami a korábbi előrejelzésekhez képest magasabb érték. Az Eurostat adatai szerint az éves infláció tizenegy uniós tagállamban csökkent, kettőben stabil maradt, tizennégyben pedig emelkedett.

Romániában a legmagasabb inflációt jegyezték fel, 5,8 százalékkal, de ez enyhe javulást jelent az előző hónaphoz képest. Belgium és Horvátország is magas inflációs rátával rendelkezik, míg Magyarország 3,9 százalékos inflációjával a negyedik helyen áll a rangsorban. Lettországban viszont nulla százalékos inflációt mértek, ami azt jelenti, hogy az árak nem emelkedtek az elmúlt egy évben.

A májusi infláció emelkedéséhez az euróövezetben a szolgáltatások drágulása járult hozzá a legnagyobb mértékben, ezt követték az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáru, a nem energiaipari termékek és az energia.

A rejtélyes monolitok világában négy év után ismét egy új oszlop jelent meg, ezúttal Las Vegas közelében, Gass Peak közelében egy túraútvonalon. A Las Vegas-i rendőrség június 17-én osztott meg fotókat a monolitról, de egyelőre nem tudni, hogy került oda.

2020-ban négy helyen is megjelentek hasonló monolitok, az Egyesült Államokban, Romániában, Kaliforniában és Belgiumban. A Vox szerint az eredeti, utah-i monolit egy névtelen alkotó munkája volt. A BBC hozzátette, hogy a monolitok hasonlóságot mutatnak Stanley Kubrick 2001 Űrodüsszeia című 1968-as filmjében látható monolitokhoz, és azóta sem tudni, hogy milyen célból és hogyan kerültek Utahba, Romániába, Kaliforniába, Walesbe és a Wight-szigetekre.

Az inflációs adatok és a titokzatos monolitok megjelenése különös események, amelyek újra felhívják a figyelmet a világ gazdasági és kulturális változásaira.