Diósd választási fordulat: Az idősotthon szavazatai megváltoztatták az eredményt

Diósdon a helyi Szent Anna Szeretetotthon lakóinak szavazatai döntőek voltak a polgármester-választás kimenetelében, miután a korábban érvénytelennek ítélt voksokat érvényesnek nyilvánították.

A választási eredményt érintő változás akkor következett be, amikor a Pest vármegyei Területi Választási Bizottság (TVB) úgy határozott, hogy érvényesnek számolják el azokat a szavazatokat, amelyeket korábban érvénytelennek ítéltek. Ez a döntés azzal indokolható, hogy a bizottság szerint nem történt jogsértés, annak ellenére, hogy egy alkalmazott segített a lakóknak a szavazásban, és a választókör delegáltjai is jelen voltak a helyszínen.

A polgármester-választáson Dizseri András (Pro Civitate Egyesület) és Makádi Anna (Élhetőbb Diósdért Egyesület) közötti versengésben fordult meg az eredmény. Korábban Makádi Anna öt szavazattal vezetett, azonban a mozgóurnában található 32 szavazat újraszámolása után Dizseri András 26, a korábbi polgármester, Spéth Géza 3 szavazatot kapott, és 3 érvénytelen szavazat is volt. Így a jelenlegi állás szerint Dizseri András 21 szavazattal előzte meg Makádi Annát.

Makádi Anna a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy a Kúriához fordulnak jogorvoslatért. Véleménye szerint a jogszabályok alapján az akadályoztatott választónak kell kérnie a segítséget a szavazásban, és úgy tudják, hogy az intézmény vezetője jelölt ki egy dolgozót a segítésre, aki nem engedte meg másnak a közreműködést. Hozzátette, hogy a katolikus szeretetotthon és a Pro Civitate Egyesület között több kapcsolat is fennáll, például kulturális műsorok formájában, és ő maga nem tudta eljuttatni a szórólapjait az intézménybe.

Dizseri András korábban az ECHO TV műsorvezetője és fideszes önkormányzati képviselő volt, de a Fidesz idén nem indított polgármester-jelöltet Diósdon. A Pro Civitate képviselője, Sohajda Lajos, a diósdi Fidesz alapszervezet elnöke, és az egyesület bejegyzési okiratában megjelölt céljaik között szerepel „a FIDESZ-KDNP kormány működésének helyi szinten történő támogatása”. A Pro Civitate 2021 és 2023 között 32,9 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Együttműködési Alaptól, a Városi Civil Alapból pedig idén kapott 4,5 millió forintot az Átlátszó szerint.