Horváth Bettina: A Bayernnél a mentalitást, a mentális erőt becsülik meg a legjobban

Negyedik éve dolgozik a Bayern München labdarúgócsapatának akadémiáján Horváth Bettina, aki a kapusedzőként a következő generációkat neveli, miközben a női labdarúgás jövőjét és a kapusok szerepét is elemzi.

Horváth Bettina, a Ferencváros és a Viktória korábbi NB I-es játékosa, jelenleg a Bayern München labdarúgócsapatának akadémiáján dolgozik kapusedzőként. München belvárosában, egy sörkertben beszélgettünk vele, ahol megosztotta velünk élményeit és tapasztalatait a Bayernnél töltött időről, valamint a női labdarúgás helyzetéről Németországban és Magyarországon. Horváth eredetileg szakápolóként dolgozott, és nem a sport miatt költözött Németországba, de a labdarúgás iránti szenvedélye végül visszavezette a pályára. A TSV Gilchingnél kezdte újra a játékot, majd kapusedzőként a Bayern akadémiáján találta meg a helyét.

Beszámolt arról is, hogy a Bayernnél nagy hangsúlyt fektetnek a mentalitásra és a mentális erőre. Horváth sérülése után is a klub mellette állt, és a lányokkal végzett munkáját értékelve hosszabbítást ajánlottak neki. A német és a magyar női labdarúgás közötti különbségeket is kiemelte, mint például a tömegbázis kialakítását és az utánpótlás-bajnokságok szervezettségét.

A németországi női labdarúgás jövőjéről szólva elmondta, hogy a női és férfi csapatok már az U17-es korosztályban is egymás ellen fognak játszani, ami új kihívásokat és lehetőségeket jelent a játékosok számára. Horváth szerint a Magyar Labdarúgó-szövetség jó döntést hozott, amikor Margret Kratzt nevezte ki szövetségi kapitánynak, és pozitívan értékeli az utánpótlás-válogatottak élén dolgozó szakembereket is.

A fizetések terén Horváth úgy véli, hogy a női topjátékosok bérét emelni kellene, különösen Angliában és Spanyolországban, ahol a női labdarúgás egyre nagyobb nézőszámokat vonz. A Bayern első számú csapatának átlagos játékosa jelenleg havi három-négy ezer eurót keres, de szerinte ez az összeg akár a duplája is lehetne.

A kapusedzői karrierjéről elmondta, hogy szeretne a felnőttfutball világába lépni, és bár volt lehetősége az Eintracht Frankfurt csapatához csatlakozni, a Bayernhez adott szava miatt maradt. Horváth a Bayern akadémiáján a legképzettebb női szakember lesz ősztől, miután elkezdheti az UEFA B-licences kapusedzői tanfolyamot.

Végül a labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán megosztotta velünk, hogy a német kollégái szerint a hazai rendezésű tornán a német válogatott nem a legnagyobb esélyes, de bíznak a csapatban. A torna előtt mind a német, mind a magyar válogatottnál forró téma volt a kezdőkapus személye, és Horváth szerint Manuel Neuer még mindig a modern német stílust testesíti meg, míg Gulácsi Péter stílusa jobban illik a modern futballhoz.

Labdarúgó Európa-bajnokság 2024, csoportkör

2. forduló

  • június 19., 18.00, Stuttgart: Németország–Magyarország
  • június 19., 21.00, Köln: Skócia–Svájc

3. forduló

  • június 23., 21.00, Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., 21.00, Stuttgart: Skócia–Magyarország

Az 1. fordulóban történt

Magyarország–Svájc 1–3 (0–2)

Németország–Skócia 5–1 (3–0)

A csoport állása: 1. Németország 3 pont (5–1), 2. Svájc 3 (3–1), 3. Magyarország 0 (1–3), 4. Skócia 0 (1–5).

(Borítókép: Horváth Bettina 2024. június 13-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!

Óriási mozgósítás: erőszakos magyar huligáncsoporttól tartanak a stuttgartiak

A német válogatott már szerdán bebiztosíthatja a helyét a legjobb 16 között, ehhez pedig épp a magyar labdarúgó-válogatott ellen tehetnek nagy lépést. A német lapok a Nyári Tündérmese 2.0-val aposztrofálják az eseményt, és a 2006-os világbajnokság szenzációs hangulatát szeretnék ismét feleleveníteni. A Bild kiemeli, hogy a 24 csapatos Eb-ről az első két helyezettek mellett a négy legjobb csoportharmadik is továbbmegy, és a legutóbbi kiírásban három négy- és három hárompontos együttes zárt harmadikként. A Kicker elírása miatt négy meccse veretlen a magyar válogatott a némettel szemben a sportlapnál, a valóságban csak három. A Süddeutsche Zeitung Joshua Kimmich-interjújában a játékos beszél a csapat taktikai változásairól és a mentális nyomásról. A Frankfurter Allgemeine szerint a németeknek 76,3 százalékos valószínűséggel sikerülhet a győzelem a magyarok ellen.

A stuttgarti rendőrség nagy készültségben van a magyarok elleni mérkőzés miatt, amely kiemelt kockázatú. A Stuttgarter Zeitung szerint a rendőrség számít a Carpathian Brigade nevű erőszakos huligáncsoport megjelenésére is. A városban külön útvonalakra terelik a két tábort, hogy azok ne is találkozhassanak, és a légtereket is kiemelten figyelik.

Európa-bajnokság, A csoport

2. forduló

18.00: Magyarország–Németország (Stuttgart) – élőben az Indexen!

21.00: Skócia–Svájc (Köln)

Az első fordulóban

Magyarország–Svájc 1–3

Németország–Skócia 5–1

A csoport állása: 1. Németország 3 pont (5–1), 2. Svájc 3 (3–1), 3. Magyarország 0 (1–3), 4. Skócia 0 (1–5)

(Borítókép: Egy rendőr a stuttgarti stadionban. Fotó: Marijan Murat / picture alliance / Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!