Újraindulhat a bátonyterenyei akkufeldolgozó

A Nógrád megyei kormányhivatal engedélyezte a bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzem további működését, miután a cég teljesítette a tevékenység folytatásához szükséges feltételeket.

A SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei hulladékfeldolgozója tavaly nyáron botrányos működése miatt került hatósági vizsgálat alá, és tevékenységét felfüggesztették. Azóta a vállalat a hatóságok által előírt változtatásokat végrehajtotta, így a kormányhivatali döntés értelmében újra megkezdheti a hulladékfeldolgozást "szigorú hatósági kontroll alatt" .

A cég korábban több szabálytalanságot követett el, többek között veszélyes hulladékot helyezett el engedély nélküli raktárakban, és veszélyes szerves vegyületeket mutattak ki a munkahelyi levegőben. Emiatt több mint 100 millió forintra büntették, és a telephely működését 2023 augusztusában felfüggesztették .

A felfüggesztés feloldásához a cégnek számos feltételt kellett teljesítenie, többek között a "túltárolt" hulladék elszállítását és a szükséges engedélyek megszerzését. A kormányhivatal szerint ezek a feltételek teljesültek, és a cég a jövőben havonta jelentést kell, hogy készítsen a gyűjtött, előkezelt és hasznosított hulladékok típusáról és mennyiségéről .

A SungEel a Facebook-oldalán is beszámolt a helyzet javulásáról, a gépek karbantartásáról, a hulladék elszállításáról és a katasztrófavédelmi hatóság látogatásáról. A vállalat szerint a kiszállítások folyamatosak, és a korábban illegálisan tárolt hulladékot már Dél-Koreába szállították .

A kormányhivatali határozatokat azonban nem hozták nyilvánosságra, csak írásbeli megkeresésre kerültek fel az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer adatbázisába. A cégnek a 2023. december 31-i határidőig nem sikerült teljesítenie az előírt feltételeket, ezért a határidőt 2024 júniusra módosították .

A katasztrófavédelmi hatóság nem szabott új feltételeket az üzem működésének újbóli engedélyezéséhez, de a balesetek és robbanások után kötelezték a vállalatot a biztonsági jelentés felülvizsgálatára és a belső védelmi terv módosítására. A módosított dokumentumokat azonban nem tették közzé .

A bátonyterenyei lakosság korábban többször is kifejezte elégedetlenségét az üzem működésével kapcsolatban. A SungEel Kft. azonban idén áprilisban nyílt napot szervezett, hogy bemutassa az üzemben történt változásokat, és a helyiek bejárhatták az immáron megnövelt biztonsággal működő hulladékfeldolgozót .

A cég működésével kapcsolatos rendőrségi eljárások továbbra is folyamatban vannak, és Bátonyterenye város vezetésében is változás várható, mivel a feljelentést tevő Orosz István polgármester-jelöltként megnyerte a választást, de a testületben továbbra is fideszes többség marad .