A Tisza párt szavazóinak forrása és a politikai integritás kérdése

A június 9-i választások után felmerült a kérdés, hogy honnan jöttek a Tisza párt szavazói, és milyen lehetőségei vannak a párt bővülésére. Adatösszevetések alapján világossá vált, hogy a Tisza párt elsősorban a csalódott ellenzéki szavazókat tudta magához csábítani.

A választásokat követően több elemzés is napvilágot látott, amelyek a pártok erősödését és gyengülését vizsgálták. A Tisza párt hatását a NER-re azonban többnyire csak politikailag motivált kijelentések és vágyvezérelt vélekedések tárgyalták. Az adatok összevetése azonban egyértelművé teszi, hogy a Tisza párt főként a hagyományos ellenzéki pártok szavazóiból tudott növekedni. A Fidesz szavazóinak száma minden megyében csökkent, de a baloldalé még ennél is nagyobb mértékben, míg a Mi Hazánk és az MKKP szavazótábora változatlan maradt vagy növekedett. A Tisza párt előretörése ezt a tendenciát ellensúlyozta, bár a Mi Hazánk és az MKKP az egyedüli pártok, amelyek jobb eredményt értek el, mint öt évvel korábban, ami a törzsszavazói bázis megtartását jelzi.

A részvételi adatok és a pártok szavazatváltozásainak összevetése alapján a Fidesz támogatottsága a részvétellel függ össze, míg a Tisza emelkedése a baloldal gyengülésével. A Fidesz vidéki szavazóinak több mint negyede nem szavazott a választáson, míg az összes érvényes szavazat csak 15 százalékkal csökkent. A Tisza párt szavazói szinte kizárólag az ellenzéki közös listára szavazókból kerültek ki. Az orbánisták és az antiorbánisták között nincs átjárás, ami a budapesti adatokból is kiderül.

A megyei és az EP-listás szavazatok összehasonlításából kiderül, hogy a Tiszára szavazók a megyei listán kire voksoltak volna. A megyei listás és az EP-választásra megyékben leadott szavazatok összevetéséből világosan látszik, hogy a Tisza párt szavazói nagy részben a baloldali és a Momentum szavazói közül kerültek ki. A Fidesz szavazóinak csak kis része szavazott máshogy a két választáson.

A politikai integritás kérdése is előtérbe került, amikor sokan, akik kiábrándultak a magyar politikai közéletből, azt állítják, hogy minden politikus korrupt, vagy még csak nem is derült ki róluk. Egy friss ügy kapcsán, ahol az óbudai alpolgármesterről derült ki valami, és őrizetbe is vették, felmerült a kérdés: létezik-e olyan politikus, akiről elképzelhetetlen, hogy korrupt legyen. Egy szavazás keretében a választók véleményét várják arról, hogy melyik párt politikusai lehetnek azok, akik sosem lesznek korruptak.

Hont András