Portugália a hosszabbításban fordított a csehek ellen

A több mint egy órán át bunkerfocit játszó Csehország még vezetett is 1-0-ra, de Portugália egy öngóllal egyenlített, majd a hosszabbításban Francisco Conceição góljával 2-1-re nyert a futball-Európa-bajnokságon.

A mérkőzés elején a portugálok birtokolták többet a labdát, de igazi gólhelyzetet nem alakítottak ki. Cristiano Ronaldo több alkalommal is helyzetbe került, de a cseh kapus, Jindřich Staněk mindig a helyén volt. A csehek szervezett védekezése mellett a portugálok nem tudtak érvényesülni, és az első félidőben nem született gól.

A második félidő elején sem változott a játék képe, a portugálok továbbra is nyomást gyakoroltak, de a csehek kitartóan védekeztek. A 62. percben azonban meglepetésre a csehek szerezték meg a vezetést Lukáš Provod találatával. Portugália nem adta fel, és a 69. percben egy öngól révén egyenlítettek.

A mérkőzés hajrájában a portugálok fokozták a nyomást, és bár egy Diogo Jota gólt a videóbíró les miatt érvénytelenített, a 92. percben Francisco Conceição megszerezte a győztes gólt. A csehek elleni győzelemmel Portugália fontos három pontot szerzett az F csoportban, ahol a másik mérkőzésen Törökország legyőzte Grúziát.

A portugál válogatott rekordokat is döntött: Pepe a 41 éves korával az Európa-bajnokságok történetének legidősebb játékosa lett, míg Cristiano Ronaldo hatodik tornáján lépett pályára, ami szintén egyedülálló teljesítmény. Az új kapitány, Roberto Martínez vezetésével a portugálok minden selejtező mérkőzésüket megnyerték, és a világbajnoki csalódás után ismét bizonyították, hogy számolni kell velük a kontinensviadalon.