Beköszönt a rekkenő hőség, országszerte harmadfokú figyelmeztetést adtak ki

Kedden tovább fokozódik a hőség: napközben akár 34 fok is lehet, emiatt több megyében kiadták a figyelmeztetést. A következő napokban még erősebb hőség várható, szerdától szombat éjfélig országszerte harmadfokú hőségriasztás lép életbe.

Kedden napos időre számíthatunk, legfeljebb kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja meg az égbolt tisztaságát, csapadék nem valószínű. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt marad, legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon élénkülhet meg olykor a déli szél. A hőmérséklet délutánra 29 és 34 Celsius-fok közé melegedhet fel. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Hajnalban akár tizenkilenc, délután huszonkilenc-harmincöt fok között alakul a hőmérséklet.

A HungaroMet előrejelzése alapján hét vármegyében a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat, így rekkenő hőségre kell felkészülniük az ott élőknek. A figyelmeztetés a következő vármegyéket érinti:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Somogy,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • és Tolna vármegyében.

Az Időkép szerint kedden sem lesz front a térség felett, de a hőség sokak szervezetét megterhelheti. A nagy meleg hatására fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, és a melegre érzékenyeknél felerősödhetnek a migrénes panaszok. A kánikula várhatóan hétvégéig kitart, pénteken akár harminckilenc fok is lehet.

Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, ami alvászavarhoz, álmatlansághoz vezethet. A legmelegebb órákban, különösen 10 és 16 óra között, amikor az UV-sugárzás nagyon erős, helyenként extrém erős lehet, kerüljük a hosszabb ideig tartó szabadban tartózkodást, és gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat utódja, a HungaroMet szerdára három - Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun -, csütörtökre öt - Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya - déli megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést. Szerdán napos, száraz idő várható kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel, a csúcsérték 30 és 38 fok között alakul, délen lesz a melegebb. Csütörtökön alapvetően napos idő várható, amelyet időként megvastagodó fátyolfelhőzet zavarhat, helyenként gomolyfelhők is képződnek, a hőmérséklet 29 és 37 fok között alakul. Pénteken napos időben lesz részünk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, a minimum-hőmérséklet 16 és 23, a maximum 32 és 39 fok között alakul, délen lesz nagyobb a hőség.

A Balaton és a Velencei-tó térségében is hasonlóan meleg időre kell számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 32 fok körül alakul, de a vízparton kissé hűvösebb lehet. Késő este 24, 25 fok valószínű. A Balaton Siófoknál 23.5 fokos, a Velencei-tó Agárdnál 22 fokos.

A következő napokban mindenképp védekezzünk a hőség ellen megfelelő mennyiségű folyadékkal, fényvédővel és napkerülő magatartással. Ahogyan arról beszámoltunk, a következő napokban várható hőhullám miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé. Szombaton egy hidegfront érkezik feltámadó északnyugati széllel, elszórt záporokkal, zivatarokkal. A Dunántúlon már csökken a hőség, 25-30 fok ígérkezik, miközben délkeleten, keleten még 32-37 fok közötti maximumokra van kilátás.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az egész ország területén. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A két állami szerv azt kéri, mindenki fogyasszon sok vizet, a déli órákban ne legyenek a tűző napon, használjanak napvédő krémeket, hordjanak sapkát vagy kalapot.