Harmadfokú hőségriasztás van érvényben Magyarországon

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján harmadfokú hőségriasztást rendelt el Magyarország egész területére 2024. június 19-től (szerda) 0.00 órától 22-ig (szombat) 24:00 óráig.

A hőségriasztás idején a kisgyermekek, idősek, várandósok és a szív- és érrendszeri betegségekkel élők különösen veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az állampolgárokat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet, kerüljék a déli órákban a tűző napot, használjanak napvédő krémeket és viseljenek sapkát vagy kalapot.

Az ajánlások szerint aki teheti, maradjon árnyékban vagy légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket is óvatosságra intik, mivel a rendkívüli meleg kedvezőtlen hatással lehet rájuk. A vízparton tartózkodóknak ajánlott lehűteniük magukat a vízbe menetel előtt, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Fontos a fokozott odafigyelés, különösen a gyermekek és házi kedvencek esetében, akiket nem szabad a parkoló autóban hagyni, még rövid időre sem, mivel még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha valaki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad tüzet gyújtani, és csak akkor, ha nincs érvényben tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladék elégetése ilyenkor nem javasolt, még ott sem, ahol az önkormányzat egyébként engedélyezi. Grillezés vagy bográcsozás esetén is folyamatosan felügyelni kell a tüzet.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.