Érden és térségében letarolta a Fideszt az ellenzék

Érden és környékén a 2024-es önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP jelöltjei nem tudtak nyerni egyetlen egyéni választókerületben sem, míg az ellenzéki tömörülés, a Szövetség Érdért jelentős győzelmet aratott.

Földcsuszamlásszerű politikai változások következtek be Érden, Pest megye legnagyobb városában és térségében a 2024. évi önkormányzati választásokon. Tíz évvel ezelőtt, 2014-ben a kormánypárti koalíció minden egyéni választókerületben győzött, 2019-ben az ellenzék elsöprő győzelmet aratott, de a Fidesz két egyéni választókerületben még nyerni tudott. Idén azonban a Fidesz-KDNP egyetlen egyéni választókerületben sem tudott nyerni Érden.

Csőzik László, a Szövetség Érdért polgármester-jelöltje nagyjából kétharmados többséggel tartotta meg a posztját és győzte le kihívóját, Kardosné Gyurkó Katalint, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökét, aki a Fidesz színeiben indult. A Szövetség Érdért nevű ellenzéki tömörülés 12 egyéni választókerületben, vagyis az összesben nyert, míg Kardosné és két pártbéli társa, valamint a Mi Hazánk és a Kutyapárt képviselője kompenzációs listán jutott be az érdi közgyűlésbe.

Kardosné választási bukásának egyik oka lehet, hogy baráti kapcsolatot ápolt Novák Katalin egykori államfővel, aki kegyelmet adott egy olyan elítéltnek, aki megpróbálta eltussolni a bicskei pedofil-ügyet, és a botrány kirobbanása után lemondott államfői posztjáról.

A választások előtt a kormánypárt összekapcsolta az önkormányzati választásokat az európai választásokkal, ami a fideszes EP-kampányban az orosz-ukrán háború veszélyét, annak eszkalációját és a brüsszeli bürokraták elleni küzdelmet tematizálta. Azonban ez a stratégia nem vált be, és a Fidesz-KDNP csúf vereséget szenvedett.

Csőzik László a választási győzelem után Facebook-oldalán köszönetet mondott az érdieknek a 2/3-hoz közelítő győzelemért, és arra hívott mindenkit, hogy dolgozzanak együtt Érd jövőjéért.

A környező településeken is jelentős politikai változások következtek be. Törökbálinton, Diósdon és Sóskúton megbuktak a stabilan beágyazott fideszes vagy Fideszhez közelinek mondott polgármesterek. Törökbálinton Szőke Péter, Sóskúton a Sóskúti Civil Kör, Diósdon Makádi Anna, míg Tárnokon Lukács László polgármester megtartotta pozícióját.

Aradszki András KDNP-és parlamenti képviselő, a térség választókerületi elnöke nem válaszolt a kormánypárt térségi vereségével kapcsolatos kérdéseinkre. Kardosné Gyurkó Katalin és Törökbálint bukott fideszes polgármestere, Elek Sándor szintén nem válaszolt a kérdésekre, utóbbi csak Facebookon reagált a választási eredményekre.