Belgium csapata és a csatakos mezprobléma

Belgium nem kezdte túl jól az Európa-bajnokságot, részben azért, mert ők voltak az elsők, akiktől snickométerrel vettek el gólt, de a sajtóban nem csak emiatt kaptak nagy figyelmet. A meccs során ugyanis feltűnő volt, hogy a játékosok mezei csatakosra izzadtak, ami a modern izzadságelvezető technológiák mellett szokatlan látványt nyújtott.

A belga csapat mezét az Adidas gyártotta, akik a 2022-es világbajnokságon is együttműködtek velük. Akkor is voltak problémák a mezekkel, például a Tomorrowland által inspirált második számú mez tervezését a FIFA nem engedélyezte a szivárványszínű grafika és a LOVE felirat miatt.

A mostani, sötétbordó mezek különösen vonzzák az izzadságot, ami a játékosok teljesítményére is hatással lehet. Hasonló gondokkal küzdött az Aston Villa csapata is, akiknek a Castore által gyártott hasonló főszínű mezeit az előző bajnoki idényben kellett lecserélni, mert a játékosok panaszkodtak, hogy a teleizzadt mezek befolyásolják a teljesítményüket. A Brentford csapata is hasonló problémákat élt meg az Umbro mezeivel, amelyek akár fél kiló extra súlyt is jelenthetnek, ha csatakosak.

A Brentford játékosai ezért a harmadik számú szerelésüket választották a problémás második helyett. Lehetséges, hogy a belga csapatnál is ez lesz a megoldás. A belgák másik, világoskék-barna szerelését kifejezetten az Európa-bajnokságra tervezték, és a Georges Rémi által írt Tintin képregénysorozat ihlette.