A nevelőszülők kompenzációjának megduplázása és a költségvetési átcsoportosítások

A nevelőszülőknek járó kompenzáció összege 2023 január 1-től visszamenőlegesen megduplázódik, a kormány jelentős átcsoportosításokat hajtott végre a költségvetésben.

A 2023 nyarán elfogadott eredeti költségvetési törvény szerint az átlagos szükségletű gyermekek esetében havi 53 437 forintos összeget határoztak meg a nevelőszülőknél biztosított otthont nyújtó és utógondozói ellátásra. Ezt az összeget a 2023 végi, rendelettel történt költségvetési átírás során először 128 250 forintra emelték, majd most január 1-től visszamenőlegesen 256 500 forintra növelték. A 3 év alatti, illetve a tartósan beteg és fogyatékos gyerekek esetében a korábbi 149 625 forint helyett mostantól 299 250 forint, míg a súlyos zavarokkal küzdő vagy kábítószeres gyerekek esetében a korábbi 160 314 forint helyett 320 628 forint jár. Ezek az információk a Magyar Közlöny 128. kormányrendeletének 8. alcímében és a hozzá kapcsolódó kormányhatározatban találhatók meg.

A kormány döntése értelmében a gyógyító-megelőző ellátások működési támogatását 41 milliárd forinttal megemelik, konkrét forrás megjelölése nélkül. A Központi Maradványelszámolási Alapból 12 milliárd forintot vettek ki, amelynek jelentős részét a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség kapja dologi kiadásokra és beruházásokra (8 milliárd), valamint az Információs Hivatal (a hírszerzés) dologi kiadásokra (egy milliárd).

Az állami vagyon kezelésére szánt pénzekből 21 milliárd forintot csoportosítottak át. Ebből a Klebelsberg Központ, amely az iskolákat felügyeli, 4,4 milliárd forintot kap, a vízügyi igazgatóságok 2,2 milliárdot, a külügyi fejlesztési és kutatási programok 3,1 milliárdot, míg a területfejlesztési tárca 6,7 milliárdot. Emellett a Miniszterelnöki Kabinetiroda, melyet Rogán Antal vezet, további 3,8 milliárd forintot költhet kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra.

A költségvetés tizenhatodik átírásakor további 34 milliárd forint átcsoportosításáról döntöttek. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanberuházásaitól 21,2 milliárd forintot vontak el, és a köznevelés keretét 886 millióval csökkentették, míg a kulturális intézetek szakmai keretét 29 millió forinttal megvágták. A legtöbb pénzt, 6,7 milliárd forintot a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumnak adták, közelebbről nem részletezett területfejlesztési munkákra. A rendőrség 4,8 milliárd forintot kapott, míg a kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra 3,7 milliárd forint jutott.

Több minisztérium is kapott pénzt a saját igazgatásukra, hogy kipótolják a dolgozóik fizetésére szánt összegeket, amelyeket korábban alábecsültek. Az energiaügyi tárca 500, a külügy 583, az EU-s ügyek minisztériuma 545 millió forinthoz jutott, míg a Kulturális és Innovációs Minisztérium 29 millió forint pluszpénzzel gazdálkodhat. Az állami egyetemek és főiskolák 741 ezer, a nem állami felsőoktatási intézmények pedig 260 ezer forint pluszpénzt kaptak.