Kim Dzsongun kétnapos látogatáson fogadja Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnök kétnapos látogatást tesz Észak-Koreában, amelyet a Kreml és a KCNA észak-koreai állami hírügynökség is megerősített. Ez az első alkalom több mint két évtized óta, hogy az orosz vezető ellátogat az országba, és a közeledés jele, ami nemzetközi aggodalmakat váltott ki.

A látogatás Putyin számára egy ritka tengerentúli utazást jelent a 2022-es ukrajnai invázió óta, és fontos esemény Kim Dzsongun észak-koreai elnök számára is, aki a Covid-19 világjárvány kezdete óta nem fogadott más államfőt Phenjanban. A CNN szerint a találkozó tovább erősítheti a két ország közötti kapcsolatot, amely a Nyugat elleni közös ellenségeskedésen alapul. Putyin az Ukrajna elleni háborúban való támogatást keresi az észak-koreai vezetőtől.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea, valamint más országok Észak-Koreát vádolták azzal, hogy jelentős katonai segítséget nyújtott Oroszországnak a háborús erőfeszítések során. Megfigyelők szerint Moszkva esetleg megszegheti a nemzetközi szankciókat, hogy segítse Észak-Koreát a katonai műholdprogram fejlesztésében. Mindkét ország tagadta az észak-koreai fegyverexportot, annak ellenére, hogy tavaly december és idén február között legalább 50 észak-koreai rakéta maradványait gyűjtötték össze a helyi hatóságok Ukrajnában, amelyeket jelenleg is vizsgálnak.

Sin Vonsik, Dél-Korea védelmi minisztere szerint Észak-Korea már ötmillió tüzérségi lövedéket szállíthatott Oroszországnak, és Putyin további szállítmányokat kérhet a közelgő látogatásán. Emellett több tucat ballisztikus rakétát is eljuttathatott, és cserébe Moszkva harckocsikat, harci repülőgépeket, valamint kéműhold-telepítési technológiát adhatott Phenjannak.

Az orosz és észak-koreai vezetők tavaly szeptemberben tárgyaltak Oroszországban, ami óta a két ország közötti kereskedelem fellendült. A Moszkvának küldött lőszerek mennyisége feltehetően meghaladta azt, amennyit az Egyesült Államok és az Európai Unió Ukrajnának nyújtott ebben az időszakban.

Az Európai Unió közben újabb egy évvel, 2025. június 23-ig meghosszabbította a Krím és Szevasztopol Oroszország általi jogellenes annektálása nyomán bevezetett korlátozó intézkedések hatályát. Az intézkedések területi hatálya a Krím és Szevasztopol területére korlátozódik, és tilos a Krím félszigetről vagy Szevasztopolból származó termékek behozatala az EU-ba, valamint a Krímbe és Szevasztopolba irányuló mindenfajta beruházás.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en posztolt az ukrajnai békecsúcs után, amelyen a világ vezetői nem írták alá a közös közleményt. Zelenszkij nem említette a csúcstalálkozót, de köszönetet mondott „mindenkinek, aki kiáll Ukrajna mellett” és azoknak, akik „ellenállnak az orosz nyomásnak”.

Vlagyimir Putyin június 18. és 19. között állami látogatást tesz Észak-Koreában Kim Dzsongun észak-koreai vezető meghívására. A látogatás után Putyin szerdán Vietnámba, Hanoiba utazik, újabb két napra. Az orosz elnök látogatását a szakértők szerint Kim Dzsong Un egyértelműen győzelemként értékelheti, hiszen ezzel nem csak a saját pozícióját emeli a nyugatellenes országok körében, de a belső támogatottságán is erősít.