Önkormányzati választások a Balatonnál: Fideszes erődök és ellenzéki sikerek

A Balaton partvidékén az önkormányzati választások jelentős változásokat hoztak, újrázó polgármesterek buktak, és a régió demográfiai átalakulása is hatással volt a választási eredményekre. A Balaton térségében a Covid-járvány hatására felgyorsult a letelepedés, ami a home office lehetőségeinek köszönhető, valamint a nyugdíjasok és az EU-ból érkezők költözése is hozzájárult a változáshoz. A Balaton partközeli településein az ingatlanárak robbanása a kevésbé tehetős őslakosok kiszorulásához vezetett, és felmerült, hogy a régió Magyarország Floridájává válhat.

A Balaton három önjelölt fővárosában, Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen eltérően alakultak az önkormányzati választások. Siófokon a független, de ellenzéki támogatással induló Lengyel Róbert polgármester megőrizte pozícióját, míg Balatonfüreden a Fidesz Bóka Istvánja jelentős előnnyel nyert, de az ellenzék is bejutott a testületbe. Keszthelyen viszont Tóth Gergely, a Városukért Tenni Akarók Egyesület jelöltje győzött a Fidesz jelöltje, Manninger Jenő felett, és az egyesület többséget szerzett a képviselő-testületben is.

A Balaton partján több helyen is ellenzéki sikereket könyvelhettek el. Balatonalmádiban az ellenzéki áttörés után a fideszes Fabó Pétert Bercsényi László váltotta, Tapolcán Dobó Zoltán maradt a polgármester, Marcaliban és Tabon is az ellenzéki jelöltek diadalmaskodtak.

A déli parton azonban a Fidesz több helyen is megőrizte hatalmát, például Fonyódon, Balatonföldváron és Balatonlellén. Balatonbogláron Mészáros Miklós polgármester ismét győzött, bár kisebb előnnyel, mint korábban.

A kisebb településeken is voltak érdekességek. Tihanyban a polgármesteri székért folyó versenyben Kötél Balázs győzött, Balatonvilágoson Takács Károly maradt a polgármester, míg Szántódon Vizvári Attila aratott fölényes győzelmet. Badacsonytomajban Hartai Béla váltotta a polgármestert, Balatonfenyvesen pedig Farkas Tamás győzött a szoros versenyben.

Balatonőszödön Antal János, a Fidesz–KDNP jelöltje nyert, míg Balatonhenyén Szász Attila lett a polgármester Kovács Csaba Károly ellenében.