Újraszavazás Kalocsán a választási szabálytalanságok miatt

Kalocsán két szavazókörben megismétlik a szavazást, miután a Kúria döntése értelmében több választási szabálytalanság történt, amelyek befolyásolhatták az eredményt.

Kalocsán a június 9-én tartott önkormányzati választáson Filvig Géza, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje csupán 23 szavazattal győzött, de a választási bizottság csak részben fogadta el a második helyezett Bagó Zoltán kifogásait. A Kúria azonban úgy ítélte meg, hogy a 010. és 011. számú választókörzetekben olyan súlyos szabályszegések történtek, amelyek indokolják a szavazás megismétlését.

A választási szabálytalanságok között szerepelt, hogy több szavazó együtt tartózkodott a szavazófülkében, és az analfabéták szavazásában a szavazatszámláló bizottság elnöke segített. Emellett a szavazóhelyiségek előtt fenyegetések hangzottak el, miszerint elbocsátják a munkahelyükről, vagy kilakoltatják őket a lakásukból azokat, akik nem a "megfelelő" jelöltre szavaznak.

A Kúria döntésében kifogásolta a szavazatszámláló bizottság elnökének magatartását, valamint Schmidt Rajmund (Fidesz-KDNP) képviselőjelöltet, aki a szavazóhelyiségek bejáratánál tartózkodott, és rokonai segítségével próbálta befolyásolni a választópolgárok szavazatát. A Kúria szerint több személyt megfenyegettek azzal, hogy elveszítik a munkahelyüket vagy lakásukat, ha nem a kívánt jelöltre szavaznak.

A 010. és 011. számú szavazókörökben a választáson 400, illetve 404 fő vett részt, és a két polgármesterjelölt közötti különbség mindössze 21 szavazat volt. Az új szavazást a Kúria július 7-re tűzte ki.

Bagó Zoltán, a Kalo Lokálpatrióta Egyesület színeiben indult jelölt, a szavazatszámláló bizottságok (szszb) szavazóköri viselkedését hozta fel fellebbezésében. Kifogásolta, hogy a választókerületben a szavazóköri névjegyzéket vezető szszb-tag a választókerület fideszes jelöltjének a testvére volt, aki a szavazás időtartama alatt a névjegyzék mellett ülve üzeneteket küldött a telefonjával. A kormánypárti képviselőjelölt pedig a szavazás alatt a szavazókör bejáratánál ült egy gépkocsiban.

Amikor az szszb tagjai jegyzőkönyvet akartak felvenni az esetekről, a jegyzőkönyvvezető és az szszb elnöke azt állítása szerint megtagadta. Bagó szerint az ehhez hasonló jogsértések az egész településen megtörténtek, így nemcsak ebben a két szavazókörben kellett volna új voksolást kiírni.

Segesvári Csaba