Halálos kimenetelű debreceni közlekedési baleset

Vádemelés történt egy fiatal sofőr ellen, aki a túlzott sebesség miatt halálos balesetet okozott Debrecenben.

Egy 19 éves tapasztalatlan sofőr gyorshajtás következtében veszítette el uralmát a járműve felett, és halálos kimenetelű balesetet okozott. Az eset tavaly január 7-én hajnalban történt, amikor a férfi egy ismerősével együtt 85-90 km/h sebességgel haladt át egy debreceni vasúti felüljárón. A nagy sebesség következtében a jármű átsodródott a szembe jövő sávba, ahol összeütközött egy szabályosan közlekedő autóval.

Az ütközés következtében a másik jármű vezetőülése a benne ülő sofőrrel együtt kiszakadt, és az úttestre zuhant. A 21 éves vezető a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

A baleset során a vádlott és utasa könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az ügyészség most halálos baleset okozásával vádolja a fiatal sofőrt. Amennyiben beismeri bűnösségét, akár 2 év 6 hónap szabadságvesztésre is ítélhetik, továbbá három évre eltilthatják a vezetéstől.

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság hasonlóan súlyos ügyben hozott jogerős ítéletet, amelyben egy férfi ököllel és szerszámnyéllel verte össze a párját. Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője szerint a férfi teljes körű beismerő vallomást tett, és a bíróság 2 év börtönbüntetésre ítélte, de a büntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet indokolása során Tóth Katalin bíró súlyosító körülményként értékelte a személy elleni erőszakos jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, de figyelembe vette az elkövető megbánó magatartását és az áldozat megbocsátását is, aki levelet írt a bíróságnak, hogy már kibékültek és ismét együtt élnek.