Új szúnyogfajok és a betegségek terjedése Magyarországon

Magyarországon is fel kell készülni a pusztító ázsiai betegségek megjelenésére, mivel új szúnyogfajok jelentek meg, amelyek járványokat is okozhatnak. Ezt Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kurucz Kornélia biológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa tárgyalták a Kék bolygó podcast legújabb adásában.

Az inváziós szúnyogfajok korábban is felbukkantak Európában, de az első tél általában elpusztította őket. Azonban az emberi tevékenység, mint a kereskedelem és a turizmus, valamint a klímaváltozás hatására ezek a fajok képesek voltak megtelepedni és szaporodni.

Magyarországon a 50 őshonos szúnyogfaj mellett megjelentek új fajok is, mint az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Ezek az idegenhonos fajok gyorsabban szaporodnak és napközben is aktívak, így növelik a betegségek terjedésének kockázatát.

Kurucz Kornélia szerint a legnagyobb problémát az inváziós szúnyogok betegségterjesztő képessége jelenti. Több generációt produkálhatnak egy szezon alatt, és nappal is táplálékot keresnek, ami gyakoribbá teszi a velük való találkozást és a csípéseiket. Áder János kiemelte, hogy az őshonos szúnyogok is képessé váltak új betegségek terjesztésére, például a dalos szúnyog a nyugat-nílusi lázat terjesztheti.

A szakértő különösen aggasztónak tartja, hogy ezek a szúnyogok képesek olyan betegségeket terjeszteni, mint a Dengue-láz vagy a Zika-vírus, amelyekkel Európában korábban csak behurcolt esetekben találkozhattunk. Kurucz Kornélia hangsúlyozta: „Nem az a kérdés, hogy lesznek-e ilyen új betegségek nálunk, akár Magyarországon, hanem az a kérdés, hogy mikor, és hogy fel vagyunk-e készülve rá megfelelően”.

A klímaváltozás hatására a szúnyogok aktív szezonja is átalakul: idén már februárban megjelentek a szúnyogok és akár októberig is eltarthat a szezonjuk. A védekezés lehetőségeiről is szó esett, mint például a szúnyoggyérítés vagy az esőzés után összegyűlt pangó víz kiöntése.

Áder János podcastja, amely 2020 októberében indult, változatos témákkal foglalkozik, és már túl van a jubileumi 100. adáson is. Az MTI által szemlézett epizód fontosságát hangsúlyozza, hogy védekezzünk a szúnyogok ellen, mert csípnek.