2023-ban veszteséges volt a közmédia a hatalmas költségvetési támogatás ellenére

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 4,6 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2023-as évet, annak ellenére, hogy 109 milliárd forintos költségvetési támogatást kapott, és további állami forrásokból is rendelkezésére állt összesen 119 milliárd forint.

Az MTVA kereskedelmi bevételei elenyészőek voltak a költségvetési támogatáshoz képest, mindössze ötmilliárd forintot sikerült begyűjteniük, amelynek jelentős része állami reklámokból származott. A kiadásaik azonban jelentősen megnövekedtek: a film- és műsorgyártásra, sugárzási díjakra, közvetítővonali költségekre és a műsorgyártással kapcsolatos szolgáltatásokra összesen 70 milliárd forintot költöttek, ami 6 milliárd forinttal több az előző évinél. Ezt a növekedést részben a magas infláció is befolyásolhatta.

A közmédia több mint kétezer alkalmazottjára összesen 24,1 milliárd forintot fordítottak, az átlagkeresetük így 500-700 ezer forint között alakulhatott. Az év első felében még 1,6 milliárd forintos nyereséget mutattak, szeptemberig pedig 2,8 milliárd forintos pluszt értek el. Az év vége felé azonban jelentős veszteséget halmoztak fel, összesen 4,7 milliárd forintot.

A közmédia nézettsége is csökkent a tavalyi évben. A hat közszolgálati tévéadó együttesen a tévézésre fordított idő 9,4 százalékát érte el, ami 13,8 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Az M1 csatorna teljes napi nézettsége 2,7 százalékra, míg a főműsoridőben 1,9 százalékra esett vissza, ami 10, illetve 5 százalékos csökkenést jelent.

Megjegyzendő, hogy a közszolgálati csatornák esetében nincs meghatározott nézettségi célkitűzés, a költségvetési támogatást ettől függetlenül is megkapják. Az állam vezetői továbbra is megbíznak az MTVA-ban, hiszen a 2024-es költségvetési keretet már 142 milliárd forintra emelték meg, amiből az első negyedévben 36 milliárd forint érkezett be.