Tragikus vízi balesetben elhunyt egy fiatal tongai vitorlázó

Tizennyolc éves korában tragikus vízi baleset áldozata lett J.J. Rice, a tongai vitorlázó, aki már biztosította helyét a párizsi olimpián a kitesurf (sárkányszörf) kategóriában.

A szomorú hírt a sportoló édesapja erősítette meg. Rice a Ha’apai-szigethez tartozó Faleloában veszítette életét egy búvárkodás során, amikor a csónakból a vízbe ugrott és feltételezhetően áramütés következtében hunyt el. A helyszínen végzett újraélesztés sajnos nem hozott eredményt.

J.J. Rice az Egyesült Államokban született brit szülők gyermekeként, de gyermekkorát Ha’apai-on töltötte, ahol szülei turistaházat üzemeltetnek. A decemberi sydneyi versenyen elért nyolcadik helyével harcolta ki a részvételt a következő olimpián.

Rice lett volna Tonga történetének első fehérbőrű olimpikonja. A kitesurf, amelyben versenyezni készült, először kerül be az olimpiai sportágak közé. A versenyzők egy paplanernyő segítségével szörfdeszkán haladnak, akár 50 km/h sebességgel, miközben különböző manővereket és trükköket hajtanak végre.