Románia kiütötte Ukrajnát a foci-Eb-n

Ukrán zászlóval a vállukon hallgatták meg a himnuszt az ukrán csapat játékosai a Románia elleni meccs előtt a foci-Eb csoportkörében hétfő délután, ami az orosz-ukrán háború kitörése óta az első nemzetközi tornájuk volt.

Az ukrán válogatott, amelynek ez az első világversenye volt azóta, hogy 2022-ben Oroszország inváziót indított az ország ellen, nehéz selejtezőcsoportból került ki az Eb-re, ahol az angolokkal és olaszokkal mérkőztek, és pótselejtezőn keresztül jutottak a tornára. A hétfő délutáni mérkőzésen azonban nem tudtak érvényesülni a románok ellen, akik magabiztosan, csoportelsőként jutottak ki az Eb-re, és a selejtezőben mindössze öt gólt kaptak. A találkozó 3-0-ás román győzelemmel zárult az E csoport nyitó fordulójában.

Az ukránok a mérkőzést bátran kezdték, többet birtokolták a labdát az első percekben, de helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. Románia az első kaput eltaláló lövést Florinel Coman révén jegyezte, amit Andrij Lunin, a Real Madriddal BL-győztes kapus könnyedén hárított.

A kezdeti álmosító játék után a 29. percben ébredt fel Románia, amikor Nicolae Stanciu egy rossz ukrán passz után bombagólt lőtt a jobb felső sarokba, amire Lunin csak nézni tudott. A folytatásban mindkét csapatnak voltak helyzetei, de a románok voltak élesebbek. Stanciu majdnem megduplázta az előnyt, de a labda a felső lécről kipattant.

A második félidő elején Románia tovább növelte az előnyét, Razvan Marin talált be a 53. percben, majd négy perccel később Denis Dragus is eredményes volt egy szöglet után. Az ukránok csak a 77. percben veszélyeztették először komolyabban a román kaput, de Florin Nita hárított.

A mérkőzés végén a románok már kényelmesen játszottak, és egy szurkolói rohanás, valamint egy majdnem öngól jelentette az egyetlen izgalmat. Nita azonban éber maradt, és megakadályozta a gólt.

Románia 24 év után nyert ismét meccset a foci-Eb-n, és már több pontjuk van, mint legutóbbi szereplésük során. A csoport másik mérkőzésén Belgium Szlovákiával találkozik. Az E csoport állása jelenleg Románia vezetésével, 3 ponttal, míg Ukrajna a csoport utolsó helyén áll.