Orbán Viktor találkozói Brüsszelben és a focimeccsre utaló válasza

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor több fontos jobboldali politikai szereplővel is találkozott az EU-csúcs előtt Brüsszelben, és amikor megkérdezték tőle, hogy lesz-e megállapodás a bizottság következő elnökéről, focimeccsre utalva válaszolt.

Az ANSA olasz hírügynökség és Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke által kiadott protokollközlemények szerint Orbán Viktor még az esti informális EU-csúcs előtt találkozott többek között Giorgia Meloni olasz kormányfővel, Mateusz Morawiecki volt lengyel kormányfővel, Janez Jansával, Szlovénia korábbi miniszterelnökével és Mark Rutte holland miniszterelnökkel. A találkozók témái között szerepelhetett a Fidesz esetleges belépése az ECR frakciójába, amelyet korábban több párttag is ellenzett a magyar kormánypárt oroszbarát álláspontja miatt.

Orbán Viktor egy pénteki rádióinterjúban kifejtette, hogy bízik benne, hogy Meloni és a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakciót vezető Marine Le Pen meg tudnak majd állapodni egy jobboldali pártszövetség létrehozásában, és ha ez megtörténik, a Fidesz is csatlakozna hozzájuk. A Politico értesülései szerint azonban még nem dőlt el, hogy Meloni, aki az Európai Néppárt felé közeledik, szükségét érzi-e a jobbszél felé sodródó Fidesz támogatásának.

A hétfő esti informális EU-csúcson a tagállami vezetőknek meg kell nevezniük az Európai Bizottság és az Európai Tanács következő elnökeit, valamint javaslatot tehetnek a külügyi főképviselő személyére is. Azonban a csúcstalálkozó meglepetésre eredménytelenül zárt, és az elvi megegyezés nélkül távozó uniós vezetőknek a június 27-28-i Európai Tanácson kell majd komolyabb vita nélkül meghatározniuk a következő vezetőket. Amikor Orbán Viktort a szálloda előtt megkérdezték, hogy szerinte születik-e megállapodás a csúcson, ő a kezeit széttárva csak annyit kérdezett vissza: „Úgy érti, a focimeccsen?”.

Az Domani olasz napilap tudósítója is megkérdezte a magyar miniszterelnököt a Fidesz jövőjéről az Európai Parlamentben, mire Orbán Viktor annyit válaszolt: még nem tudom, de egész biztosan ragyogó lesz.

Az Európa-bajnokság keretében Belgium és Szlovákia, valamint Franciaország és Ausztria mérkőzései is zajlanak, amelyekre Orbán Viktor is utalt a megállapodásról érkező kérdésre.

Orbán Viktor külön találkozott Melonival, hogy megvitassák a Fidesz jövőjét az Európai Parlamentben, valamint értékelték az európai parlamenti választások eredményét, egyeztettek a európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdésekről, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt álló feladatokról és a magyar EU-elnökségi tervekről. Orbán Viktor korábban kifejezte nemtetszését Ursula von der Leyen újraválasztásával kapcsolatban, akit 2019-ben még támogatott, de azóta Soros emberének tartja és kritizálja. Az EU tagállamainak vezetői hétfőn dönthetnek arról, hogy von der Leyen megkezdheti-e a második ciklusát az Európai Bizottság élén. Az Európai Bizottság élén a legnagyobb valószínűséggel a német kereszténydemokrata Ursula von der Leyen készül újrázásra, míg az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéne posztjára a liberális Kaja Kallas észt miniszterelnök látszik a legesélyesebbnek.

A holland liberális Mark Rutte, akivel Orbán este, az uniós csúcstalálkozó előtt tárgyalt, épp a miniszterelnöksége utolsó napjait tölti, és a NATO főtitkári helyére ülne át, ha a magyar kormány nem blokkolná az egyhangú döntést, amiért „korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot”. A magyar kollégája után leghosszabb ideje hivatalban lévő uniós tagállami miniszterelnöknek több konfliktusa is volt Orbán Viktorral, aki egy alkalommal látványosan nem mondta ki a nevét, csak „holland fickóként” emlegette.

Bóka János, a magyar EU-ügyi miniszter szerint „nagyon nehéz lenne” a kormánynak, hogy támogassa Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság elnökének, a jogállamisági vitákra utalva. Ugyanakkor a magyar kormány nem ellenezné, hogy António Costa kapja az Európai Tanács vezetését, sem azt, hogy Kaja Kallas legyen az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Bóka azt is elárulta, hogy a Fidesz még nem döntött róla, hogy az ECR vagy az ID frakcióba felvételizzen, és hangsúlyozta, hogy a Fidesz nélkül nehéz lenne bármiféle átalakulást elképzelni a jobboldalon. Az elvi egyezség az Európai Tanács elnökségénél bukott el, mert a néppártiak a kétszer 2,5 éves mandátum felét maguknak követelték, ami túl soknak tűnt a szocialistáknak.