5 ok, miért vigyen a nyaralásra is mézet magával

Közeleg a várva várt nyaralás, de nem tudja, mit kellene mindenképp bepakolnia a bőröndbe? Higgye el, a méz is az egyike a must-have dolgoknak, amit érdemes elvinni a vakációra, hiszen nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem a bőrnek és a hajnak is SOS segítséget nyújthat.

Akár a strandon sütti magát, akár a városban indul felfedezőútra, haja a napsugárzás, a klóros vagy sós víz hatására kiszáradhat. És itt jön képbe a méz! Az édes nektár 15-20%-át víz alkotja, így kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul lágyítja és puhítja a hajszálakat, szóval a tengerparton eltöltött órák után is könnyen készíthet ragyogó frizurát. Kenjen 1-2 evőkanál mézet a nedves hajára, masszírozza be a hajszálaiba, majd 20-30 perc elteltével öblítse le meleg vízzel.

Az UV-sugárzás rendkívül szárazzá teszi a bőrt, ugyanakkor a meleg levegő, a magas páratartalom és a fokozott izzadás miatt is veszíthet nedvességéből. A mézben minden megtalálható, amire a bőrnek alapvetően szüksége van: remekül ápolja és táplálja. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően véd a káros UV-sugaraktól is, sőt, fokozza a vérkeringést. Bár a forró fürdő kevésbé hangzik jól a kánikulában, mégis megéri: öntsön a kádba egy bögre mézet és élvezze édes hatását!

Sokak számára a nyaralás központi eleme az étkezés, a helyi specialitások kipróbálása. Az újdonság varázsa azonban gyakran gyomorbántalmakhoz vezet - elég csak a túlevésre gondolni. S bár ilyenkor a legkevésbé sem vágyik rá, ragadjon mégis kanalat! A méz antibakteriális tulajdonságú, az egész emésztőrendszerre jótékony hatással van. Ha a nagyobb étkezések előtt elfogyaszt két evőkanállal, az emésztése is könnyebb lesz.

A városnézés közben, vagy egy egész napos strandolás alatt könnyebben égünk le, hiába indítjuk a reggelt magas faktorszámú naptejjel. A piros foltokat mézzel is hatékonyan ápolhatjuk: nem csak gyulladáscsökkentő, de fájdalomcsillapító hatású is, ráadásul gyorsítja a bőr regenerálódását is. Csepegtessen mézet vékony rétegben az égett bőrfelületre és hagyja, hogy beigya a bőre!

A legtöbb hotelszobában már kávégép és teafilterek várnak, de sokszor gondot okoz azok ízesítése. Ha otthon mézzel édesíti az italait, miért ne tenné ezt a nyaralás alatt is? Ilyenkor is bevetheti a bőröndben lapuló mézet. Ráadásul az üdülés alatt fogyasztott nehéz, zsíros ételek miatt is érdemes természetes édesítőszert használni - tanácsolják a BeoBee Méhészet szakemberei.