Gerincferdülés korai felismerése otthoni módszerrel

A gerincferdülés időben történő felismerése és kezelése létfontosságú, és van egy egyszerű módszer, amelyet otthon is elvégezhetünk a kezdeti jelek észlelésére.

Horvát Krisztina gerincspecialista gyógytornász egy egyszerű tesztet javasol, amelyet a szülők végezhetnek el gyermekeiken otthon. A gyermeknek fehérneműben kell állnia, majd előrehajolva leengedni a fejét és a karjait, miközben a szülő a hátulról figyeli, hogy a törzs két oldala között van-e eltérés. Ha az egyik oldal magasabban áll, az gerincferdülés kezdeti jele lehet, és ebben az esetben azonnali ortopéd szakorvosi vizsgálat szükséges.

A cikkben felhívják a figyelmet arra is, hogy a gerincproblémák esetén az interneten található önjelölt gyógyítókhoz fordulás többet árthat, mint használ. Magyarországon a jogszabályok értelmében 6 és 18 éves kor között kétévente kötelező a szűrővizsgálat, de a gyorsan változó gerincállapot miatt fél éven belül is jelentős romlás következhet be, különösen az 11-13 éves korosztályban.

A HVG cikkében részletesen is olvashatunk arról, hogy a háziorvosok szűrővizsgálatain hogyan maradhatnak rejtve a gerinc elváltozásai, továbbá a Schroth-terápia előnyeiről és a kezelés névadójának történetéről. A teljes cikk a HVG legújabb számában és a hvg360 oldalán érhető el.