Maryland kormányzója kegyelmet ad a marihuánáért elítélteknek

Maryland kormányzója, Wes Moore tervei szerint hétfőn aláír egy rendeletet, amely több mint 175 ezer, marihuána miatt hozott ítéletben adhat kegyelmet, ami az eddigi legnagyobb állami kegyelmi programnak számít.

Maryland az első amerikai állam, amely ilyen jellegű intézkedést vezet be. A kegyelmek révén körülbelül 100 ezer ember esetében ejtik a marihuána birtoklásával kapcsolatos, alacsony szintű vádakat. A rekreációs célú kannabisz használatát 2023-ban legalizálták az államban, miután a választók 2022-ben 67 százalékos többséggel támogatták az alkotmánymódosítást. Maryland 2023. január 1-jén dekriminalizálta a kannabisz személyes használatra szánt mennyiségének birtoklását, és ezzel csatlakozott a rekreációs célú kannabiszt legalizáló 24 állam és a Columbia körzet sorához.

A kormányzó hivatala szerint, mivel a kannabisz használata és birtoklása már nem számít illegálisnak az államban, a marylandieknek nem kellene akadályokba ütközniük lakhatás, munkavállalás vagy oktatási lehetőségek terén olyan magatartás miatt, amely már nem minősül bűncselekménynek.

A kormányzó hivatalának összefoglalója szerint a rendelet több mint 150 ezer, kannabiszbirtoklásért kiszabott ítéletet érint, valamint több mint 18 ezer, kábítószer-kiegészítők használatáért vagy szándékos birtoklásáért hozott szabálysértési ítéletre is kiterjed. Néhány ember több ügyben is részesül kegyelemben, azonban a kegyelem nem eredményezi a börtönből való szabadulást. A kegyelem és a törlés közötti különbség, hogy a kegyelemben részesített bűncselekmény továbbra is szerepel a nyilvántartásban, míg a törlés esetén a büntetőjogi ítéletet megsemmisítik és eltávolítják a nyilvános nyilvántartásból.