Austin és Belouszov először tárgyaltak a háborúról

Az amerikai Lloyd Austin és az orosz Andrej Belouszov védelmi miniszterek kedden folytattak telefonbeszélgetést, amely során az ukrajnai konfliktus került előtérbe.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és orosz kollégája, Andrej Belouszov először beszéltek telefonon 2023 márciusa óta. A Pentagon szerint a beszélgetés során kiemelték a kommunikációs csatornák nyitva tartásának jelentőségét.

A tárgyalást Austin kezdeményezte, ezt Patrick Ryder, a tárca szóvivője erősítette meg újságíróknak.

Belouszov a TASZSZ hírügynökség jelentése alapján figyelmeztette Austint az amerikai fegyverszállítások miatt Ukrajnába, amelyek tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

Az orosz miniszter aggodalmát fejezte ki az amerikai ATACMS harcászati rakéták használata miatt is, amelyeket állítólag Ukrajna a polgári infrastruktúra ellen vetett be Szevasztopolban a hétvégén.

Ez az esemény vezetett odáig, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bekérette Lynne Tracy amerikai nagykövetet, és tiltakozását fejezte ki az amerikai rakétákkal végrehajtott támadás miatt, amely civil áldozatokat is követelt.

A Pentagon válaszul kijelentette, hogy Ukrajna maga dönt a célpontokról, és az orosz kritikák ellenére továbbra is támogatják az országot.

Az amerikai és az orosz védelmi miniszterek legutóbbi beszélgetésekor még Szergej Sojgu volt az orosz fél, és az orosz légierő Fekete-tenger fölötti tevékenysége volt a téma, miután egy orosz vadászgép ütközött egy amerikai drónnal.