Amerika két évszázados stratégiája kihívásokkal néz szembe: kínai befolyás erősödik Dél-Amerikában

Az Egyesült Államok hosszú ideje domináns szerepet tölt be Dél-Amerikában, azonban a régióban megjelenő kínai befektetések, mint a perui Chancay kikötőprojekt, új kihívások elé állítják Washington stratégiáját.

Az Egyesült Államok és Kína közötti globális versenyfutás újabb színtere Dél-Amerika, ahol Peking egy hatalmas méretű tengeri kikötőt épít Peruban. Ez a lépés jelentős változást hozhat a fejlődő ország életébe, de egyben riadalmat is keltett Washingtonban. Az Egyesült Államok elnöke, James Monroe által 1823-ban megalkotott Monroe-doktrína értelmében az amerikai kontinenst a befolyási övezetének tekintették, és ez a gondolkodásmód máig nem változott jelentősen. Azonban a Fehér Ház elhanyagolta Közép- és Dél-Amerikát, ami lehetőséget adott Kínának, hogy gazdasági erejével benyomuljon a régióba.

A Chancay-projekt, amelyet a Wall Street Journal "megakikötőnek" nevez, a kínai Cosco tulajdonában van, és ígéretet tesz a kereskedelmi kapcsolatok felpörgetésére. A beruházás 2024 végén fog átadásra kerülni, és Hszi Csin-ping kínai elnök is részt vesz az eseményen. A Chancay lesz az első olyan kínai tulajdonú mélyvízi kikötő az amerikai kontinens nyugati oldalán, amely képes a legnagyobb tengerjáró hajók fogadására is. A beruházás összesen 3,5 milliárd dollárba került, és jelentős konténertároló kapacitást, valamint szárazföldi infrastruktúrát is magában foglal.

Washingtonban aggodalomra ad okot, hogy Kína a növekvő befolyását kihasználva katonai erejét is telepítheti Dél-Amerikába. Laura Richardson hadseregtábornok szerint ez könnyebbé teszi a kínaiak számára, hogy kivonják az erőforrásokat a régióból.

A Cosco és a perui vezetés szerint azonban a projekt pusztán gazdaságélénkítési célokat szolgál, és a limai parlamentnek kellene jóváhagynia külföldi katonák telepítését, amire a Chancay esetében nincs szükség. Javier González-Olaechea perui külügyminiszter szerint Washingtonnak is növelnie kellene befektetéseit a fejlődő országban.

Kritikák szerint Kína túlméretezett beruházásokat erőltet néhány országra, amelyek adósságcsapdába kerülhetnek, és stratégiai területeket adhatnak át Kínának. Például Srí Lankán, Pakisztánban és Montenegróban is problémák adódtak a hitelek visszafizetésével. Chancay esetében is felmerül a kérdés, hogy a megakikötő átadása után lesz-e elegendő forgalom a nyereséges üzleti tevékenységhez.

Peru stratégiai földrajzi elhelyezkedése miatt fontos Peking számára, és a két ország között már egy lehetséges tenger alatti kábelkapcsolat kiépítése is szóba került. Az Egyesült Államok vezetése aggódik a kínai nyomulás miatt, és a karibi térségben már a kínai katonai támaszpont megépülésétől is tartanak.

Az Egyesült Államoknak nem kell azonnal attól tartania, hogy Kína támaszpontokkal veszi körbe a nagyhatalmat, de a perui Chancay kikötőprojekt Peking számára a következő lépés lehet az amerikai hegemón világrend lebontása felé vezető úton.