Az új hidegháború jelei: a nukleáris kiadások drámai növekedése

A Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Eltörléséért (Ican) adatai szerint 2023-ban a nukleáris fegyverekre fordított globális kiadások 13 százalékkal emelkedtek, rekordösszeget jelentő 91,4 milliárd dollárra nőnek. Az Egyesült Államok és Kína fordítja a legnagyobb összegeket a - jelentette a The Guardian.

Az Egyesült Államok 51,5 milliárd dollárt költött nukleáris fegyverekre 2023-ban, ezzel messze megelőzve a második helyen álló Kínát, amely 11,8 milliárd dollárt fordított erre a célra. Oroszország 8,3 milliárd dollárral, az Egyesült Királyság és Franciaország pedig sorrendben 8,1 és 6,1 milliárd dollárt költöttek nukleáris fegyverekre.

A kiadások növekedésének hátterében több tényező áll, köztük Oroszország ukrajnai inváziója és az Izrael-Hamász konfliktus által okozott geopolitikai feszültségek. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is hivatkozott országa nukleáris arzenáljára, mint figyelmeztetés a nyugat felé, az ukrajnai közvetlen katonai beavatkozás elkerülése érdekében.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint az aktív nukleáris robbanófejek száma is növekedett, jelenleg 9585 darab van világszerte, és a tendencia vélhetően tovább gyorsul. Kína jelentős mértékben bővítette arzenálját, 410-ről 500-ra növelte robbanófejeinek számát. Az USA és Oroszország továbbra is dominálnak ezen a téren, együttesen birtokolva az összes robbanófej mintegy 90%-át. A világban januárban fellelhető mintegy 12 ezer nukleáris robbanófej nagy részét katonai raktárakban tárolják, ám a maradékot – körülbelül négyezret, azaz mintegy hatvannal többet, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában – rakétákra és egyéb légi eszközökre szerelték.

Susy Snyder, az ICAN kutatásának egyik szerzője szerint, ha a tendencia folytatódik, évente akár 100 milliárd dollárt is elkölthetnek nukleáris fegyverekre világszerte. Snyder hozzátette, hogy ezeket a milliárdokat az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a földi életet fenntartó állatok és növények megmentésére lehetne fordítani.

Wilfred Wan, a SIPRI tömegpusztító fegyverek programjának igazgatója szerint a hidegháború óta nem láttuk, hogy a nukleáris fegyverek ilyen kiemelkedő szerepet játszanak a nemzetközi kapcsolatokban. A jelentésben rámutattak arra is, hogy 2023-ban intenzívebbé vált a nukleáris robbanófejek fejlesztése, ahogy egyre több ország tette le voksát a nukleáris elrettentés politikája mellett.