Németország szigorít: Kiutasítják a terrorizmust dicsőítőket

Nancy Faeser német belügyminiszter javaslata alapján a jövőben kiutasíthatják azokat a nem német állampolgárokat, akik a terrorizmust éltetik. Az intézkedésről Olaf Scholz kancellár vezette kabinet dönthet a mai ülésen.

A belügyminiszter határozott álláspontja szerint az iszlamista agitátoroknak, akik a terrorcselekményeket dicsőítik, nincs helyük Németországban. Faeser kijelentette, hogy aki nem rendelkezik német útlevéllel és terrorcselekményeket éltet, azokat ki kell utasítani az országból, amennyiben ez lehetséges.

A kabinet mai ülésén kerül sor a kiutasítási törvény szükséges módosításainak megvitatására. A tervek szerint a módosításokat a lehető leggyorsabban a Bundestag elé terjesztik. A változtatások értelmében már egy terrorcselekményt dicsőítő közösségimédia-komment is kiutasítást vonhat maga után.

A szigorítások hátterében egy májusi esemény áll, amikor egy afganisztáni születésű menekült több embert megkéselt Mannheim városában, és egy fiatal rendőr a támadás következtében életét vesztette. Scholz kancellár ezt követően ígéretet tett a kiutasítások szigorítására, és jelezte, hogy a kormány lehetővé teszi, hogy Afganisztánba és Szíriába is visszaküldjenek bűnelkövetőket.

A tragikus rendőrgyilkosságot többen éltették a közösségi médiában, ami tovább erősítette a kormányzati szándékot a kiutasítási szabályok szigorítására.